Vitaminele sunt substanțe organice esențiale și cu o activitate biologică ridicată. Ele joacă rol important în derularea unei serii de procese care sunt cruciale pentru sănătatea generală și funcționarea organismului.
Acestea sunt substanțe esențiale pentru om, adică nu pot fi înlocuite de altele pentru a îndeplini procesele pentru care sunt responsabile. Substanțele esențiale, sau indispensabile, sunt toate acele substanțe pe care organismul nostru trebuie să le obțină din alimentație,deoarece nu le poate sinteza singur.
Dintre toate vitaminele, corpul uman poate sintetiza doar vitamina D cu ajutorul luminii solare. Un fapt interesant este că aceasta este vitamina care, este cea mai frecvent deficientă în populațiile din regiunile temperate, cum ar fi România, și este extrem de importantă pentru sănătatea diferitelor sisteme ale corpului uman.
Care este rolul lor în organism?
Semnificația principală a vitaminelor constă în funcțiile pe care le îndeplinesc. Ele influențează toate aspectele sănătății umane, iar fără ele nu ar putea avea loc procese fundamentale în organism, iar viața ar fi imposibilă.
În termeni generali, vitaminele sunt implicate în:
Metabolismul energetic
Schimbul de substanțe – lipide, carbohidrați și proteine
Reacțiile imunitare și enzimatice
Sunt responsabile pentru procesele de construcție ale diverselor structuri din organism, inclusiv sistemului osos.
Tipuri de vitamine
În funcție de natura lor, vitaminele sunt împărțite în general în hidrosolubile și vitamine liposolubile.
Vitamine solubile în apă
Vitaminele solubile în apă sunt vitamin C și vitamine B ( vitamina B1, vitamina B2, vitamina B6, B12, acid folic, vitamina B7).
Vitamina C
Vitamina C este o vitamină solubilă în apă cu o importanță deosebită pentru corpul uman. Este cunoscută și sub denumirea de acid ascorbic și se găsește în mai multe fructe - citrice, rodii, măceșe, precum și în ardeii iuți, dar poate fi luată și sub formă de suplimentele alimentare.
Vitamina C este esențială pentru sinteza și maturarea colagenului - proteina principală a țesutului conjunctiv, care constituie un procent semnificativ din structurile corpului nostru.
Acidul ascorbic este crucial pentru funcționarea corectă a sistemului nostru imunitar.
Este un antioxidant universal - neutralizează radicalii liberi și previne deteriorarea organitelor celulare și a biomoleculelor active.
Vitamina B12
Vitamina B12 este o vitamină solubilă în apă indispensabilă, cunoscută și sub denumirea de cianocobalamină.
Se obține în principal din alimente de origine animală:
Carne roșie
Ficat
Ouă
Produse lactate
Pește
Joacă un rol esențial în numeroase procese fiziologice necesare corpului și pentru funcționarea normală a acestuia: reglează metabolismul energetic, sinteza ADN-ului, absorbția fierului și producția de celule roșii din sânge și asigură sănătatea sistemului nervos.
Absorbția sa este legată de sănătatea sistemului digestiv și, mai concret, de capacitatea corpului nostru de a sintetiza GIF (factorul intrinsic gastric).
Deficitul de vitamina B12 se manifestă simptomatic prin dezvoltarea anemiei (anemia prin deficit de vitamina B12 sau anemia perniciantă), slăbiciune musculară, reducerea oboselii, tulburări neurologice.
Vitamine solubile în grăsimi
Grupul vitaminelor solubile în grăsimi include vitaminele A, E, D și K. Acestea îndeplinesc roluri fundamentale în menținerea funcționalității și sănătății aparatului ocular și a vederii. De asemenea, ele oferă o protecție antioxidantă naturală puternică pentru corpul nostru.
Vitamina A
Vitamina A are mai multe forme, dintre care cele mai importante pentru om sunt acetatul de retinol și retinalul. Precursorul vitaminei A, care este utilizabil de către corpul uman, este beta-carotenul.
Surse de vitamina A și precursori ai acesteia sunt:
Ficatul
Pește de cod
Macrou
Cartof dulce
Ardei
Dovleac
Morcovi și multe altele
Vitamina A este indispensabilă și de o importanță uriașă pentru vederea noastră și sănătatea ochilor. De asemenea, retinolul participă la reglarea funcțiilor imunitare și joacă rolul de antioxidant în diverse reacții.
Vitamina A este importantă pentru formarea oaselor și joacă un rol esențial în procesele de dezvoltare embrionară a fătului. Alături de alte vitamine și minerale, cum ar fi zinc, are o importanță majoră pentru femeile însărcinate.
Deficitul acestei vitamine duce la tulburări de vedere, imunitate scăzută și afecțiuni frecvente. Dacă acest deficit este prezent în timpul sarcinii, poate duce la daune grave la nou-născut, unele dintre acestea incompatibile cu viața.
Vitamina D
Vitamina D este o vitamină solubilă în grăsimi. Este vitală pentru corpul uman, dar în cantități minime poate fi obținută din alimentație, iar prin expunerea la lumina solară, poate fi sintetizată de organism.
Vitamina D3 se numește colecalciferol. Deoarece această substanță chimică nu este indispensabilă, practic nu este considerată o vitamină. Oamenii de știință o definesc drept un hormon.
În alimentație, vitamina D3 se întâlnește în principal în peștele din ape reci, unele ciuperci și nuci, dar și în omega 3 bogate alimente. Un fapt interesant este că, în ciuda prezenței sale în alimente și a capacității corpului uman de a o sintetiza, ea se dovedește a fi adesea deficitară.
Colecalciferolul este o formă inactivă a vitaminei. Se activează după ce suferă două reacții enzimatice - una în ficat și alta în rinichi. Forma activă se numește calcitriol.
Vitamina D joacă un rol cheie în metabolismul calciului, fosforului și magneziului. Este responsabilă pentru dezvoltarea și sănătatea oaselor. Recent, este o temă de dezbateri și cercetări printre oamenii de știință, fiind atribuite noi funcții, precum reglarea sistemului imunitar, a inflamației, a bolilor autoimune și a cancerului.
La copii, deficitul de vitamina D duce la rahitism, care se caracterizează prin creștere încetinită și deformări multiple ale oaselor. În cazul vârstnicilor, deficitul vitaminei duce la osteoporoză și osteomalacie.
Vitamina E
Vitamina E este o vitamină solubilă în grăsimi, care se găsește în cantități semnificative în avocado, diverse uleiuri vegetale și nuci. Al doilea său nume este tocopherol, iar în natură există 8 izomeri diferiți ai acesteia.
Vitamina E este un antioxidant puternic, iar aceasta este rolul său principal. Protejează eficient celulele, organitele acestora, precum și importante molecule bioactive de acțiunea radicalilor liberi.
Vitamina E joacă un rol în reglarea răspunsului imunitar, iar noile cercetări științifice dovedesc acțiunea sa în reducerea și controlarea proceselor inflamatorii.
Vitamina E (tocopherol) are un efect protector asupra aparatului ocular și, la fel ca vitamina A, este importantă pentru o bună vedere. Ea participă la procesul de formare a globulelor roșii din sânge (eritrocite).
Simptomele deficitului de tocopherol sunt distrugerea celulelor sanguine - hemoliză, slăbiciune musculară, infertilitate. În cazurile grave de deficit și diete bogate în acizi grași polinesaturați, stresul oxidativ excesiv poate duce la necroză hepatică.
Vitamina K
Vitamina K, în special vitamina K2, este esențială pentru coagularea sângelui și sănătatea sistemului osos.
Când este necesar să se ia suplimente alimentare cu vitamine?
Organismele vii, inclusiv oamenii, își procură majoritatea vitaminelor din alimentația pe care o consumă. O dietă variată și echilibrată poate asigura aproape complet nevoile de bază ale organismului de substanțe nutritive, inclusiv complex de vitamine.
Din păcate, din diverse motive, dieta omului modern devine tot mai săracă în substanțe esențiale. În cazul unui deficit sistematic de vitamine, încep să apară simptomele de deficiență.
Este important să le recunoaștem pentru a putea compensa rapid lipsa acestora. Acest lucru se realizează prin administrarea vitaminelor sub formă de suplimentele alimentare. Acestea sunt adesea potrivite pentru bărbați, femei și copii, respectând doza recomandată.
De ce să alegeți vitamine de la VitaOn?
Echipa noastră vă oferă posibilitatea de a compensa lipsa sau deficiența de Vitamin C, Vitamina B12, biotina, și Vitamina A, E și D.
VitaOn este o garanție a calității materiilor prime utilizate. Formulele noastre se bazează pe știință, iar noi vă oferim transparență completă asupra tuturor ingredientelor utilizate.
Respectând practicile GMP, vă oferim un produs cât mai pur, cu potență maximă și biodisponibilitate înaltă, astfel având grijă de sănătatea și liniștea dumneavoastră.
ÎNTREBĂRI FRECVENTE (FAQ)
Ce sunt vitaminele și de ce sunt importante pentru sănătatea noastră?
Vitaminele sunt compuși cu funcții importante și de neînlocuit pentru organism. Ele participă la metabolism, la menținerea imunității și la sănătatea pielii, ochilor și creierului. Lipsa anumitor vitamine poate duce la diverse simptome sau afecțiuni.
Cum să aleg cele mai bune vitamine pentru nevoile mele?
Alegerea vitaminelor potrivite depinde de nevoile individuale și de starea generală a organismului fiecărei persoane. Un aspect important este ca alegerea să se facă în funcție de mărci de renume, care folosesc materii prime de calitate și au doze adecvate în produsele lor.
Care este diferența dintre vitaminele solubile în apă și cele solubile în grăsimi?
Vitaminele solubile în apă (vitamina C, vitaminele din grupul B) se dizolvă în mediul apos, iar excesul lor este eliminat din organism. Pe de altă parte, vitaminele solubile în grăsimi (vitaminele A, D, E și K) sunt depozitate în țesutul adipos și în ficat. Acumularea lor în corp este mai ușoară, ceea ce face ca dozarea să fie atentă și precisă.
Ce trebuie să fac dacă vitaminele pe care le iau nu oferă rezultatele așteptate?
În cazul în care nu observați rezultatele așteptate în urma administrării anumitor vitamine – verificați dacă luați doza corectă la momentul potrivit al zilei. Consultarea cu un medic este recomandată. Dacă este necesar, poate fi nevoie de o ajustare a dietei sau de modificarea dozei unui anumit vitamin.