Colecție: Probiotice și prebiotice

Ce sunt probioticele?

Probioticele sunt microorganisme vii, în principal bacterii și drojdii, care au beneficii semnificative pentru organismul uman atunci când sunt consumate în cantitățile corespunzătoare.

Aceste microorganisme benefice includ de obicei tulpini de bacterii din genurile Lactobacillus, Bifidobacterium și Saccharomyces. Ele se găsesc în alimentele care trec prin procese de fermentație, cum ar fi kefirul, iaurtul și murăturile, dar și în diverse suplimente alimentare.

Funcțiile probioticului pentru organism

Probioticele sunt responsabile pentru formarea microbiotei intestinale.

Termenul „microbiota intestinală” se referă la complexul ecosistem de bacterii și alte microorganisme care se formează în tractul nostru digestiv.

Microbiota intestinală joacă un rol important în realizarea mai multor procese fiziologice:

  • Susține procesul de digestie.
  • Îmbunătățește eficiența metabolismului.
  • Mentine sistemul imunitar într-o stare bună de funcționare.
  • Reduc șansele de dezvoltare a afecțiunilor alergice.
  • Ajută la controlul inflamației, în special în cazurile de boli digestive și probleme de digestie - colită cronică, boala Crohn și altele.
  • Se consideră că poate îmbunătăți starea creierului.

În general, rolul unui probiotice influențează bunăstarea și sănătatea generală a organismului.

Probioticele sunt un factor esențial în prevenirea colonizării intestinului cu microorganisme patogene de orice tip, precum și în menținerea unui intestin sănătos.

Sănătatea intestinală este un termen cuprinzător care include mai mulți factori legați de funcționarea generală a sistemului digestiv. Pe lângă procesele de digestie și absorbție a nutrienților, în tractul gastro-intestinal se realizează și o verificare imunologică rutinieră.

Mucosa intestinală este prima barieră pentru microorganismele patogene care ajung în corpul nostru prin alimentație (prin apă și hrană). Din acest motiv, aparatul intestinal are un sistem imunitar foarte bine dezvoltat, iar sănătatea acestuia determină într-o mare măsură starea generală a organismului.

Un microbiom intestinal echilibrat creează un mediu favorabil pentru bacteriile benefice, care la rândul lor mențin o aciditate scăzută în lumenul intestinal și astfel resping bacteriile patogene.

Mecanismul de acțiune este deja stabilit științific. Probioticele inhibă dezvoltarea altor colonii bacteriene, inducând producția de beta-defensină și imunoglobulină A din partea organismului gazdă.

De asemenea, probioticele reduc permeabilitatea intestinală, întărind bariera intestinală, menținând spațiile intercelulare strânse și crescând producția de mucină.

Acestea concurează activ cu bacteriile dăunătoare pentru substanțele nutritive disponibile. Acestea sunt resturi alimentare care sunt supuse fermentației și au un efect aderențiv crescut asupra mucoasei intestinale, împiedicând bacteriile dăunătoare să se fixeze pe aceasta.

Probioticele formează o barieră complexă între patogeni și intestine, care sunt poarta de intrare în corpul nostru.

Acțiunea probioticului se realizează prin:

  • Efecte favorabile asupra echilibrului ecosistemului în lumenul intestinal
  • Menținerea funcției epiteliale și a barierei intestinale
  • Modulația sistemului imunitar mucosal și sistemic, atât a imunității înnăscute, cât și a celei adaptative

Acestea sunt caracteristicile comune ale probioticului. Fiecare tulpină și varietate are propriile caracteristici mai pronunțate sau specifice.

Tipuri de probiotice

Există multe tulpini de bacterii care aparțin genului Lactobacillus. Acestea au proprietăți similare, însă cercetările științifice sugerează că fiecare tulpină poate avea caracteristici proprii. Acesta este motivul pentru care se pot crea combinații diferite de culturi probiotice, în funcție de ceea ce dorim să obținem prin consumul lor.

Să examinăm câteva dintre cele mai cunoscute, studiate și utilizate tulpini de probiotice.

Lactobacillus bulgaricus

Probabil că toată lumea a auzit despre Lactobacillus bulgaricus și despre calitățile unice ale iaurtului bulgăresc și ale proprietăților sale benefice pentru sănătatea umană.

Dar care este legătura dintre Lactobacillus bulgaricus și iaurtul bulgăresc și ce înseamnă de fapt această tulpină?

Lactobacillus bulgaricus este denumirea științifică a unei specii, sau mai precis a unei tulpini de bacterii bacilare benefice pentru oameni, care fac parte din genul Lactobacillus (din latină lacto - lapte și bacillus - formă bacilară). Numele speciei "bulgaricus" indică zona geografică în care a fost descoperită și izolată pentru prima dată această bacterie.

Da, Lactobacillus bulgaricus este un bacil gram-pozitiv, anaerob facultativ, care este responsabil pentru transformarea laptelui proaspăt în iaurt. Acesta contribuie la gustul caracteristic acru al produsului final, care este rezultatul formării acidului lactic din lactoză în timpul procesului de fermentație.

Această tulpină este endemică, adică se găsește natural doar pe teritoriul Bulgariei. Ea sprijină ecosistemul intestinal prin menținerea unui pH acid în intestin și, în plus, produce substanțe cu efect bactericid, care distrug sau inhibă dezvoltarea patogenilor periculoși din lumenul intestinal.

Streptococcus thermophilus

Streptococcus thermophilus este un membru al genului Streptococcus. Spre deosebire de alte specii din acest gen, el nu este invaziv și nu are efecte dăunătoare asupra organismului uman.

Dimpotrivă, această bacterie este considerată un adjuvant cu efecte benefice în tratarea bolilor inflamatorii ale intestinelor, precum colita cronică și boala Crohn.

Un alt fapt interesant este că acest streptococ trăiește în simbioză cu bacilul bulgăresc de lapte. Bacilul de lapte produce aminoacizi prin descompunerea parțială a proteinelor din lapte, pe care Streptococcus thermophilus le utilizează. În schimb, el furnizează Lactobacillus bulgaricus cu acid folic și acid formic.

Lactobacillus acidophilus

La fel ca ceilalți membri ai acestui gen, Lactobacillus acidophilus este un bacil probiotic cu efecte benefice asupra sănătății umane. Se găsește natural în produsele lactate fermentate și este adesea prezent în suplimentele probiotice.

Această tulpină este utilă în tratamentul bolilor cronice ale intestinului și este folosită în cazuri de disbioză vaginală. Ea contribuie la menținerea unui pH vaginal și intestinal optim.

De asemenea, studiile clinice sugerează că această bacterie are un efect modulator asupra sistemului imunitar și un efect bactericid direct asupra microorganismelor dăunătoare. Se consideră că are și un efect antiinflamator asupra mucoasei intestinale și ajută la reducerea nivelului colesterolului din sânge.

Există dovezi științifice care sugerează că această bacterie este eficientă în combaterea Helicobacter pylori, un microorganism periculos care cauzează gastrită, ulcere și cancer gastric.

Lactobacillus casei

Lactobacillus casei este un reprezentant tipic al genului Lactobacillus. Ajută la procesul de descompunere a zaharurilor și lactozei, utilizându-le drept substrat pentru producerea acidului lactic. Stimulează sinteza mucinei și inhibă creșterea patogenilor.

Se consideră că această bacterie reduce frecvența infecțiilor respiratorii la persoanele vârstnice.

Bifidobacterium bifidum

Bifidobacterium bifidum este o bacterie acidofilă care face parte din alt gen. Este foarte răspândită și se întâlnește în tractul intestinal al majorității mamiferelor.

La om, ea colonizează partea distală a intestinului subțire, colonul și vaginul femeilor. Raportul dintre aceasta și alte bacterii din intestin este un indicator al stării de sănătate.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, numărul de B. bifidum scade în favoarea altor specii de lactobacili și a bacteriilor patogene. Scăderea acestei bacterii este asociată cu diferite tipuri de cancer. Cercetările sugerează o legătură între concentrația acestei bacterii și funcția hepatică bună.

Mecanismele de acțiune ale bacteriilor benefice

Flora intestinală este un exemplu de bioceanoză tipică. Termenul "bioceanoză" se referă la un tip de conviețuire mutuală, în care toți participanții beneficiază, iar existența lor separată este practic imposibilă.

În timpul procesului evolutiv s-a format o bioceanoză sub forma unei simbioze la două niveluri de viață. Pe de o parte, organismul uman colaborează cu bacteriile lactice, care la rândul lor sunt strâns legate de diferitele tulpini. Acest tip de relație între organisme conferă o mare rezistență la posibile schimbări ale mediului.

Asigurarea unui microbiom intestinal sănătos și echilibrat este responsabilitatea și datoria fiecărui reprezentant al probioticului benefic. Menținând echilibrul între ele, bacteriile fac ecosistemul intestinal rezistent la atacuri ale microorganismelor dăunătoare.

Bacteriile lactice produc acid lactic ca rezultat al metabolismului lor. Acestea au evoluat și s-au adaptat la pH-ul scăzut al mediului în care trăiesc. Mediul acid asigură primul pas important către sănătatea intestinală, deoarece împiedică stabilirea bacteriilor și fungilor dăunători.

O condiție necesară pentru viața și reproducerea microorganismelor benefice care populează intestinul nostru este menținerea unui mediu acid. În prezența unei microbiote sănătoase, bacteriile care o constituie sunt responsabile de acidifierea mediului. Acest lucru se întâmplă prin eliberarea de acid lactic ca produs al schimbului metabolic al bacteriilor lactice.

Diferite condiții, boli și circumstanțe pot duce la o dereglare a echilibrului acestei ecosisteme armonioase. Acest lucru provoacă modificări semnificative, iar de acolo apar problemele de sănătate.

Când este necesar să luăm probiotice?

Probioticele sunt microorganisme vii care sunt sensibile la schimbările din mediu.

Atunci când se perturba echilibrul între bacteriile benefice și cele dăunătoare, recomandăm administrarea de suplimente alimentare care conțin probiotice și prebiotice pentru a accelera procesele de restaurare a florei intestinale și bunăstării.

Dezechilibrul microbiomului intestinal poate apărea în caz de:

  • Administrarea de antibiotice
  • Infecții virale și bacteriene
  • Boli cronice și genetice
  • Consum de alimente dăunătoare/substandard și altele.

Acești factori pot duce la o scădere semnificativă a numărului de bacterii benefice.

Astfel, se deschide automat o ușă pentru răspândirea bacteriilor dăunătoare, care sunt și ele locuitori normali ai microbiomului intestinal.

Reducerea numărului de bacterii benefice duce la creșterea pH-ului. Mediul alcalin favorizează dezvoltarea tulpinilor bacteriene care sunt suprimate în cazul unei flore intestinale sănătoase. Produsele rezultate din metabolismul lor sunt adesea toxice și duc la deteriorarea atât a stratului protector de mucină, cât și a celulelor epiteliale ale mucoasei care acoperă intestinul.

Simptomatic, aceasta se manifestă prin apariția:

  • Balonări
  • Umflături intestinale
  • Diaree frecventă
  • Peristaltism accelerat.

Acestea sunt modalitățile prin care corpul se confruntă cu problema.

În astfel de situații, trebuie să intervenim și noi – fie consumând mai multe produse lactate fermentate, cum ar fi chefirul și iaurtul, fie luând în considerare administrarea de suplimente alimentare probiotice.

Consecințele unui dezechilibru intestinal

Există o serie de probleme care pot apărea ca urmare a unui dezechilibru intestinal. Este important să se reacționeze rapid atunci când apar simptomele menționate mai sus, deoarece expunerea cronică a mucoasei intestinale la toxine și radicali liberi poate duce la alte dereglări mai grave.

Iată câteva dintre ele:

  • Activarea sistemului imunitar
  • Inducerea unei reacții inflamatorii
  • Distrugerea stratului de mucină și a substanței intercelulare
  • Creșterea permeabilității peretelui intestinal: Acționează în două direcții - absorbția toxinelor din lumen în circulația sanguină și secreția de lichide din corp în lumenul intestinal, ceea ce se manifestă prin sindrom diareic.

Dacă problema este neglijată, riscul de a dezvolta o afecțiune inflamatorie cronică a intestinelor poate crește. Deoarece imunitatea intestinală este strâns legată de imunitatea sistemică, dereglările acesteia vor afecta starea generală de sănătate a organismului.

Persoanele cu un microbiom intestinal deteriorat suferă mult mai frecvent de infecții banale și afecțiuni virale. Acestea sunt predispuse la dezvoltarea bolilor autoimune. Adesea, sănătatea intestinală precară duce la probleme cutanate, dureri musculare și articulare.

De fapt, intoxicația sistemică a organismului, rezultată din predominanța bacteriilor dăunătoare în intestin față de cele benefice, crește riscurile de apariție a bolilor inflamatorii cronice, autoimune și chiar oncologice.

În cazul în care există astfel de probleme, este esențial să se acorde atenție unei alimentații corecte și să se ia în considerare suplimentarea cu probiotice benefice.

Pentru ce afecțiuni este recomandat consumul de probiotice?

Consumul de probiotice este recomandat în mai multe cazuri:

  • După (și pe parcursul) administrării de antibiotice pentru restabilirea echilibrului microbiomului intestinal
  • În caz de boli cronice ale intestinelor și ficatului, cum ar fi colita cronică, boala Crohn, sindromul colonului iritabil, hepatita și steatoza
  • În afecțiuni autoimune
  • În caz de imunitate scăzută
  • Probleme cutanate
  • Infecții vaginale frecvente la femei
  • După infecții virale și bacteriene
  • În urma radioterapiei și chimioterapiei și altele.

Există o zicală care spune: „Omul este ceea ce mănâncă”. Aceasta înseamnă mult. Cauza acestui adevăr nu este deloc literală. Alimentele sunt extrem de importante pentru sănătatea generală a corpului, iar pentru descompunerea și absorbția lor este responsabil sistemul nostru digestiv.

Menținând sănătatea adecvată a tractului gastro-intestinal, punem bazele unei bune stări de sănătate generale, care reprezintă starea de bine a tuturor organelor și sistemelor.

La baza acestui proces se află microbiota intestinală echilibrată. Știința a stabilit o legătură directă, atât din punct de vedere funcțional, cât și sănătos, între sănătatea intestinelor și sănătatea anumitor organe și sisteme ale corpului.

Există legături între următoarele organe și sisteme:

  • Intestin - ficat
  • Intestin - piele
  • Intestin - inimă
  • Intestin - articulații
  • Intestin - creier

Suplimente alimentare probiotice sau alimente probiotice?

De ce este mai indicat să consumăm probiotice sub formă de suplimente alimentare decât să le obținem din alimentele care le conțin?

Într-un procent semnificativ de cazuri, oamenii ajung să ia în considerare consumul de probiotice abia după ce apar simptome ce indică un posibil dezechilibru al microbiomului intestinal. Atunci când există semne clare de dezechilibru între microbii benefici și cei nocivi din intestin, este recomandat să rezolvăm problema rapid și eficient.

Este evident că produsele probiotice special dezvoltate conțin o concentrație mai mare de bacterii vii, precum și o diversitate mai mare de tulpini active, atent selectate pentru a avea un efect maxim benefic.

Atunci când consumați probiotice sub formă de suplimente, acestea colonizează împreună mucoasa intestinală și, așa cum s-a explicat anterior, acționează în simbioză una cu cealaltă.

Ce sunt prebioticele?

Pentru un efect optim, majoritatea companiilor combină formulele probiotice cu prebiotice.

Prebioticele, prin definiție, sunt particule alimentare nedigerabile, care aparțin cel mai frecvent grupului carbohidraților.

Cele mai utilizate prebiotice includ:

  • Inulina
  • Fructooligozaharidele
  • Galactooligozaharidele
  • Oligofructoza
  • Diferite tipuri de fibre alimentare.

Acestea nu reprezintă un substrat sau hrană pentru bacteriile nocive, însă bacteriile benefice lactice au un puternic afinitate pentru ele. Consumul unei surse concentrate de probiotice duce la creșterea rapidă a coloniilor de bacterii benefice și la îmbunătățirea homeostaziei intestinale.

Bacteriile probiotice pot sintetiza acizi grași cu lanț scurt din prebiotice. Aceștia furnizează energie pentru celulele colonului și contribuie, de asemenea, la stabilizarea pH-ului acid al mediului.

De aceea, atunci când alegeți un supliment alimentar probiotic, vă recomandăm să optați pentru unul care conține tulpini esențiale de bacterii lactice și substanțe prebiotice. Aceste produse sunt denumite sinbiotice.

Sinbiotic este un termen care desemnează combinația de probiotice și substanțe prebiotice, având ca rezultat final o sănătate și o funcționalitate mai bună a intestinelor și a organismului.

Surse naturale de substanțe prebiotice sunt:

  • Usturoiul
  • Ceapa
  • Sparanghelul
  • Unele leguminoase și cereale
  • Anumite nuci și fructe.

De ce să alegeți probioticele VitaOn?

Produsele noastre probiotice sunt formulate cu tulpini bacteriene selectate cu atenție, bazate pe studii clinice și dovezi științifice.

Astfel, vă garantăm un efect sigur asupra sănătății dumneavoastră. Pentru a optimiza colonizarea bacteriilor probiotice, am adăugat substanțe prebiotice care să servească drept hrană pentru coloniile bacteriene.

Obținerea unui rezultat rapid și vizibil din administrarea probioticelor este rezultatul calității și purității produselor noastre, precum și al numărului ridicat de bacterii active.

Probioticele sunt fundamentul sănătății umane, iar în viitor, este posibil să descoperim informații și mai detaliate despre efectele lor unice asupra organismului uman.