Formele reactive libere din organismul nostru sunt de mai multe tipuri, iar fiecare tip este un produs al proceselor și reacțiilor relevante și are o afinitate pentru atingerea unor obiective specifice.
Iată-i și cine sunt:
-
Radical superoxid: Generat în timpul respirației celulare și este un precursor al altor forme de oxigen.
-
Peroxid de hidrogen: Un produs rezidual al multor reacții fiziologice, poate fi transformat într-un radical hidroxil în prezența ionilor metalici.
-
Radical hidroxil: Extrem de reactiv. Deteriorează ADN-ul, proteinele active și lipidele. Produs de reacție Fenton.
-
Atom de oxigen singlet: Un produs al fotosintezei plantelor. Deteriorează membranele și lipidele.
-
Oxid nitric: Implicat în semnalizarea celulelor, dar poate fi transformat în peroxinitrit în prezența radicalului superoxid.
-
Peroxinitrit: Un membru reactiv al familiei, dăunează ADN-ului, proteinelor și lipidelor (grăsimilor).
-
Acid hipocloros: Un produs al acțiunii neutrofilelor (celulelor imune). Are efect antimicrobian, dar dacă sistemul imunitar este hiperactiv, poate afecta și țesuturile gazdei.
-
Lipide peroxidaza: rezultat din oxidarea grăsimilor polinesaturate. Poate deteriora membranele celulare și organele. Mediază inflamația.
-
Radical alcoxil: format în timpul peroxidării grăsimilor. Poate duce la o reacție în lanț și leziuni ale lipidelor.
Marea varietate de radicali liberi, care sunt produși în timpul diferitelor procese care au loc fiziologic în organismul nostru, pune sub asediu toate celulele, țesuturile și substanțele active din orice unghi posibil.
Ca răspuns, corpul nostru are capacitatea de a produce propriii antioxidanți pentru a lupta împotriva radicalilor liberi.
Există și substanțe esențiale, sau chiar indispensabile, cu acțiune antioxidantă. Așa sunt, de exemplu, vitaminele A, C și E, pe care le luăm cu alimente sau sub formă de supliment alimentar (sau așa-numitele suplimente antioxidante).
În prezența prea multor factori nocivi, precum și a simptomelor de stres oxidativ (oboseală ușoară, apatie, slăbiciune, somnolență), o modalitate de a ne aproviziona corpul cu antioxidanți este prin alimentație.
Consumul de alimente bogate în vitaminele A, C și E va ajuta organismul nostru să compenseze deficiența în sinteza propriilor antioxidanți.
Vitaminele vitale A, C și E sunt larg distribuite în surse vegetale, și anume fructe și legume. Vitamina A, în funcție de forma în care se găsește, poate fi găsită și într-o serie de surse animale - ficat, pește gras.
O altă modalitate de a compensa lipsa de antioxidanți este luarea de suplimente nutritive. Vitaminele A, C și E sunt ușor disponibile și în forme biologice bine absorbite. În plus, există mulți alți antioxidanți pe piață care ajută la combaterea stresului oxidativ.