Vitamina C, cunoscută și sub denumirea de acid ascorbic, este o substanță hidrosolubilă esențială pe care oamenii o obțin din alimentație. Se găsește în cantități adecvate în fructe și legume, în special în citrice, rodie și ardei iute.
Vitamina C este implicată în numeroase procese, fiind esențială pentru sistemul imunitar și acționând ca un antioxidant universal.
Una dintre funcțiile sale principale este implicarea în procesele de formare și maturare a colagenului. Fără această vitamină, se sintetizează un proteină de calitate scăzută și nefuncțională, care nu are aceleași proprietăți ca proteina originală.
Deficitul de vitamina C duce la apariția scorbutului, o boală caracterizată prin hemoragii profuze la nivelul tuturor mucoaselor corpului.
Cauza acestui fenomen este tot sinteza afectată a colagenului. Structura deteriorată a colagenului, prezent din abundență în pereții vaselor de sânge, determină creșterea permeabilității acestora și, implicit, apariția sângerărilor.
Vitamina C contribuie, de asemenea, la stabilizarea membranelor celulare, agregarea trombocitelor și îmbunătățirea reologiei sângelui.
Înțelegând importanța acidului ascorbic în sinteza colagenului, putem deduce singuri modul în care vitamina C susține construcția și menținerea unui aparat locomotor sănătos.
Oasele, articulațiile și tendoanele sunt alcătuite în mare parte din diferite tipuri de țesut conjunctiv, colagen și elastină. Fără doze adecvate de vitamina C, tendoanele devin fragile, iar oasele se subțiază și devin predispuse la fracturi.