Colecție: Ierburi pentru diabet și scăderea zahărului din sânge

Diabetul de tip 2 este o boală metabolică prevalenta, care se caracterizează prin niveluri ridicate de zahăr în sânge, cauzate de rezistența la insulină dezvoltată și/sau producția insuficientă de insulină.

Metodologiile convenționale moderne și modificările stilului de viață sunt esențiale în lupta împotriva diabetului. Cu toate acestea, mulți încearcă efectele abordărilor alternative pentru îmbunătățirea calității vieții, inclusiv utilizarea plantelor pentru scăderea glicemiei în diabet.

# Ce sunt plantele și tincturile din plante care ajută la diabetul de tip 2

Tincturile din plante, obținute din extracte de plante, câștigă popularitate și sunt tot mai mult în atenția cercetătorilor datorită potențialului lor în tratamentul diabetului.

Este important de menționat că știința este în proces de colectare a dovezilor clinice semnificative pentru efectele lor, dar unele plante și condimente sunt folosite de secole în medicina tradițională pentru a reglementa glicemia și pentru a aborda diferite aspecte ale diabetului.

# Care este rolul lor în organism

Plantele pentru diabetul de tip 2 acționează asupra corpului prin diferite mecanisme:

  • Pot reglementa nivelurile și pot reduce zahărul din sânge.
  • Îmbunătățesc sensibilitatea la insulină.
  • Îmbunătățesc transportul glucozei în celulă.
  • Stimulază sinteza insulinei.
  • Protejează celulele beta din pancreas.
  • Combat stresul oxidativ.
  • Ajută la metabolismul lipidelor și colesterolului.

Totuși, fiecare extract dintr-o plantă lucrează într-un mod diferit, în funcție de tipul acesteia.

# Tipuri de tincturi din plante pentru diabet și scăderea glicemiei

Să analizăm câteva dintre aceste plante „populare” și să vedem ce are de spus știința despre ele.

# Tinctura „Păpădie

Păpădia are beneficii potențiale pentru persoanele cu diabet de tip 2.

Potrivit cercetărilor, extractul plantei poate ajuta la reglarea glicemiei, crescând sensibilitatea la insulină și îmbunătățind intrarea glucozei în celule. Proprietățile sale antiinflamatorii și antioxidante pot proteja celulele beta ale pancreasului de daune.

Planta este, de asemenea, utilă pentru ficat și sprijină metabolismul carbohidraților și al grăsimilor. Poate reduce severitatea manifestărilor sindromului metabolic.

# Tinctura „Nuc

Tinctura din frunzele de nuc este cunoscută pentru beneficiile sale asupra metabolismului, inclusiv în cazul diabetului. Aceasta poate reglementa nivelurile de zahăr din sânge și poate reduce rezistența la insulină.

În plus, tinctura este bogată în antioxidanți puternici, care combate cu succes stresul oxidativ – un rezultat al sindromului metabolic, care se dezvoltă în diabet. Sprijină metabolismul colesterolului și reduce riscul dezvoltării bolilor vasculare.

# Tinctura „Rozmarin

Această plantă aromatică, populară și foarte utilizată în toată regiunea mediteraneană pentru aromatizarea diferitelor preparate, are și proprietăți medicinale destul de interesante. Acestea se datorează diversității de substanțe biochimice conținute în extractele sale.

Compușii polifenolici, în special acidul rozmarinic, potrivit cercetărilor, au proprietăți antihiperglicemice (adică proprietăți de reducere a glicemiei) și pot ajuta la regenerarea celulelor beta ale pancreasului, crescând astfel sinteza insulinei.

În plus, planta este bogată în antioxidanți puternici, care reduc parțial efectul oxidativ al radicalilor liberi, rezultatul oxidării alternative a glucozei.

# Tinctura „Bio Tonus

Combină extractele a două plante înrudite - ghimbir și curcuma. Acestea sunt larg utilizate în medicina populară asiatică și în Ayurveda indiană și posedă calități medicinale diverse, care vizează și problema diabetului.

# Ghimbir

Ghimbirul este bogat în numeroase compuși polifenolici, dintre care cei mai importanți pentru efectele sale sunt gingerolii și shogaolii.

Studiile arată o creștere a transportului celular de glucoză independent de insulină, prin receptorul GLUT4. Acesta se află în plasmă celulară, iar rolul insulinei este de a ajuta la mutarea receptorului în membrana celulară. În caz de insuficiență de insulină (din cauza producerii insuficiente sau a sensibilității scăzute a receptorului), consumul de ghimbir ajută la translocarea receptorului și astfel la facilitarea pătrunderii glucozei în celulă.

Un alt mecanism prin care se reduce nivelul glicemiei prin utilizarea tincturii de ghimbir este inhibarea enzimei hepatice „fosforilaza”, care previne descompunerea glicogenului stocat.

Cercetătorii suspectează și un al treilea mecanism - suprimarea activității enzimei hepatice „glucoză-6-fosfataza”, care este responsabilă pentru descompunerea glucoză-6-fosfatului în glucoză, crescând astfel nivelul glicemiei.

# Curcuma

Curcuma este bogată în compuși fenolici, dintre care cel mai specific se numește curcumin. Aceasta are efecte antidiabetice, iar în studii clinice a fost observată penetrarea curcuminului în țesuturile pancreasului.

Se consideră că această substanță stimulează absorbția glucozei în ficat și pancreas, prin creșterea expresiei genei receptorului GLUT2. GLUT2 este responsabil pentru transportul glucozei în ficat și pancreas, precum și pentru secreția insulinei dependentă de GLUT2.

# Tinctura „Urzică

Urzica este o plantă comestibilă pe care o cunoaștem cu toții. Pe lângă calitățile sale organoleptice excelente și conținutul bogat de vitamine și minerale, ea este și o sursă de numeroși fitochemicali.

Multe dintre aceștia sunt bioactivi, ceea ce face urzica o plantă medicinală cu proprietăți curative.

Planta posedă calități de reducere a glucozei, îmbunătățește valorile lipidelor serice și are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.

Există dovezi că extractul de urzică este eficient în stimularea secreției de insulină sau că unele substanțe din compoziția sa pot imita acțiunea insulinei.

# Tinctura „Afine negre

Afinul negru este o plantă arbuștoasă care produce mici afine de culoare albastru-închis, care, pe lângă faptul că sunt delicioase, se dovedesc a fi foarte utile. De fapt, frunzele acestei plante sunt la fel de medicinale.

Afinul negru este considerat o plantă medicinală. Este bogat în numeroase compuși polifenolici și posedă proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.

Experimente clinice in vivo au arătat că extractul din afine negre reduce semnificativ nivelurile de glucoză din sânge. Efectul afinelor este, de asemenea, legat de influența puternică pe care o au asupra nivelurilor de stres oxidativ, care este direct legat de mecanismele patofiziologice implicate în dezvoltarea rezistenței la insulină.

# Când este necesar să se administreze tincturi pe bază de plante pentru diabet și scăderea glicemiei

Gestionarea diabetului de tip 2 necesită o abordare holistică, care include schimbări fundamentale ale stilului de viață, tratament medicamentos și, pentru persoanele care cred în puterea naturii, tratament suplimentar cu plante medicinale.

Deși tincturile pe bază de plante nu pot înlocui de obicei intervenția medicamentelor farmaceutice, ele prezintă calități promițătoare în contextul metodelor tradiționale de tratament. Acestea contribuie la sănătatea generală, inclusiv la controlul diabetului.

Pentru cei care susțin abordarea holistică, așa cum suntem noi, echipa VitaOn, redescoperirea calităților și proprietăților plantelor prin utilizarea tincturilor pe bază de plante reprezintă o parte valoroasă a unui plan bine conceput de combatere a diabetului. În cazul în care aveți această afecțiune, vă recomandăm să consultați un specialist înainte de a începe orice tratament de auto-medicație.

# De ce să alegeți tincturile pe bază de plante pentru diabet și scăderea glicemiei de la VitaOn

Oferim o gamă largă de tincturi pe bază de plante pe care le-am considerat potrivite pentru gestionarea nivelurilor ridicate ale glicemiei și pentru tratamentul diabetului. Soluțiile noastre pentru alegerea plantelor sunt bazate pe cele mai recente cercetări științifice, ceea ce ne permite să garantăm că produsele pe care le veți primi vor avea un efect benefic real.

Tincturile noastre sunt de calitate premium, iar pentru producția acestora au fost folosite doar materii prime selectate cu proveniență ecologică.

# Întrebări frecvente

# Sunt eficiente plantele pentru diabet

Da, unele plante au un efect foarte bun în controlul diabetului, iar acțiunea lor este susținută de dovezi științifice.

# Când este necesar să se administreze plante pentru diabet

Acestea pot fi utilizate atunci când nivelurile glicemiei sunt ridicate, dar nu au ajuns încă la un nivel de diabet, precum și în caz de diabet deja dezvoltat, pentru corectarea glicemiei, sensibilității la insulină și prevenirea complicațiilor bolii.

# Care sunt cele mai potrivite plante pentru diabetici

Plantele care, conform cercetărilor științifice, sunt cele mai eficiente pentru diabetici sunt păpădia, nucul, urzica, afinele și curcumina.