12 dintre cei mai buni antioxidanți și beneficiile luării lor

12 dintre cei mai buni antioxidanți și beneficiile luării lor

Dr. Martin Hristov
Deseori menționate și comentate în viața de zi cu zi, funcțiile reale și importanța antioxidanților rămân încă neînțelese și neexplicate.

Sunt cu adevărat indispensabile pentru sănătatea organismului sau un truc de marketing, vom încerca să lămurim în acest articol.

Ce sunt antioxidanții și cum au legătură cu radicalii liberi? În ce tipuri ne putem împărți și care sunt cei mai buni antioxidanți? De la ce produse le putem obține și care sunt beneficiile lor pentru organism?

Să începem prin a căuta răspunsuri la aceste întrebări.

# Ce sunt antioxidantii

 

Ce sunt antioxidantii?

Antioxidanții sunt compuși cu molecule scăzute care intră în organism prin diverse produse alimentare. Au o serie de beneficii pentru organism, deoarece funcția lor principală este de a proteja organismul de consecințele procesului de „oxidare”.

Radicalii liberi sunt produsele unui proces numit oxidare. Mai simplu spus, acest proces produce substanțe care conțin 1 sau mai mulți electroni nepereche - radicali liberi.

Problema în acest caz este că electronilor le place să fie mereu în perechi, iar când lipsește un electron, compusul devine foarte reactiv și instabil. Pentru a ajunge din nou la echilibru, este necesar ca radicalul liber să „fure” un electron dintr-o altă moleculă sau „să piardă” un alt electron din al său.

Acest proces de a da și absorbi electroni poate duce la o reacție în lanț de formare a multor radicali liberi cu consecințe corespunzătoare pentru organism - stresul oxidativ.

# Antioxidanți și radicali liberi

Radicalii liberi sunt produși continuu de organism – în timpul procesării alimentelor și reacțiilor de adaptare la condițiile în schimbare din mediul extern sau intern. Ei sunt peste tot în jurul nostru și în interiorul nostru.

Cu toate acestea, din cantitatea lor în organism, precum și din controlul lor, depinde dacă vor avea o influență pozitivă sau negativă asupra celulelor corpului în sine.

La niveluri în limite acceptabile, ele susțin funcția celulelor albe din sânge (leucocite), care, la ingerarea de particule străine organismului, pot elibera radicalii liberi și îi pot distruge.

La niveluri peste limitele admise, însă, încep acțiunile lor negative - perturbând structura și funcția celulelor proprii ale corpului. Această deteriorare a celulelor este adesea ireversibilă.

Radicalii liberi sunt adesea citați ca fiind unul dintre principalii „vinovați” pentru procesele de îmbătrânire ale celulelor corpului, precum și pentru dezvoltarea unor boli asociate cu modificarea sau lipsa unor funcții de bază ale grupurilor de celule.

Acești radicali, așa cum am menționat, sunt produși de organism în unele procese, dar factorii externi precum stresul, alcoolul, viața într-un mediu poluat, alimentația nesănătoasă, precum și fumatul pot crește serios stresul oxidativ în organism.

Iată o defalcare vizuală a radicalilor liberi în două tipuri:

  • Endogen: Format de organismul însuși în timpul proceselor metabolice precum digestia, respirația, precum și din activitatea sistemului imunitar.
  • Exogen: Se formează atunci când corpul nostru interacționează cu anumiți „iritanți” din mediul extern. Astfel, pe lângă cele de mai sus, pot fi efortul fizic intens, radiațiile ionizante, lipsa somnului, poluanții, metalele grele, razele UV ale soarelui, substanțele narcotice și multe altele.
Antioxidanți și radicali liberi

Adesea, pe lângă acțiunea „locală” a radicalilor liberi asupra celulelor individuale, efectul negativ poate afecta și funcționarea întregilor sisteme și poate duce la consecințe precum probleme respiratorii, boli cardiovasculare, artrită, deficiență imunitară și altele.

Aici intervine rolul antioxidanților. După cum am menționat, radicalii liberi sunt molecule cu 1 sau mai mulți electroni neperechi, ceea ce îi face foarte reactivi și instabili.

Sarcina antioxidantului este de a „sacrifica” prin ruperea structurii propriului atom, de a da un electron radicalului liber, de a oxida și de a opri reacția în lanț de formare a radicalilor și stresul oxidativ.

O diferență majoră în antioxidanți este că, chiar și atunci când sunt oxidați, aceștia nu dobândesc atât de multă reactivitate și instabilitate ca radicalii liberi.

# Tipuri de antioxidanti

Cei mai puternici antioxidanți pot fi împărțiți în 4 tipuri principale:

  • Fitochimice
  • Vitamine
  • Enzime
  • Minerale.

# Fitochimice

Fitochimicele sunt antioxidanți puternici care sunt produși de plante și le obținem prin consumul de fructe, legume și alte alimente vegetale.

Rolul compușilor pentru plante este divers și poate include atât protecția împotriva diferiților iritanți și influențe externe, cât și participarea la procesele de reproducere.

Fitochimicele sunt responsabile de culoarea plantei respective, precum și de aroma ei specifică.

În ultimii ani, din ce în ce mai multă atenție s-a acordat proprietăților farmacologice ale fitochimicelor, iar unele dintre acestea au acțiuni specifice de protecție și profilaxie împotriva anumitor boli.

Există studii care indică activarea țesutului adipos maro la administrarea anumitor substanțe fitochimice, care pot ajuta la arderea grăsimilor din organism.

Acțiunile fitochimice ca grup pot fi descrise după cum urmează:

  • Efect antibacterian: Protecție împotriva anumitor procese infecțioase ale țesuturilor din organism (datorită efectelor antimicrobiene și antivirale puternice ale fitochimicelor).
  • Protecția membranelor celulare ale celulelor: În acest fel, acestea asigură stabilitatea structurilor membranare, precum și implementarea normală a funcțiilor celulelor.
  • Provoacă stimularea enzimatică: Acesta este un proces care scade riscul de celule degenerate (canceroase).
  • Acțiune ca antioxidanți și protecție împotriva stresului oxidativ: Cauzat de acțiunea radicalilor liberi din organism.

Interesul pentru fitochimice a crescut în ultimii ani, deși doar 5% dintre plante au fost studiate pentru a înțelege conținutul acestora. Există date că alimentele pe care le consumăm conțin între 5 și 10.000 dintre acești compuși, cu peste 100.000 descoperiți până acum.
Să ne uităm la principalii reprezentanți ai grupului de antioxidanți fitochimici.

# Carotenoide

În plante sunt cunoscute peste 600 de tipuri de antioxidanți, care sunt reprezentați în principal de carotenoizi, dar putem absorbi doar aproximativ 40-50 dintre ei.

Acești compuși dau culoarea galben-portocalie legumelor și fructelor - dovleac, morcovi, roșii, pepene verde. Se găsesc și în unele legume verzi, cum ar fi broccoli, spanacul, mazărea și altele.

În plante, carotenoizii absorb energia solară și o transformă în clorofilă. Cei mai faimoși reprezentanți ai acestui grup de compuși chimici sunt beta-carotenul, luteina și licopenul.

Principalele lor funcții la oameni sunt protecția structurilor membranei celulare împotriva deteriorării, protecția ADN-ului împotriva daunelor oxidative, precum și prevenirea anumitor boli cardiovasculare.

# Polifenoli

Polifenolii sunt un grup mare de compuși, iar numele lor se traduce literalmente prin „mulți fenoli”. La plante, ele servesc la protejarea împotriva dăunătorilor, participă la procesele de creștere și, de asemenea, unele dintre ele au o anumită activitate antibiotică.

Pentru organismul uman, flavonoidele și acizii fenolici sunt de cea mai mare importanță. Flavonoidele dau o culoare galbenă sau, respectiv, albastru-violet plantelor precum strugurii, vișinele, aronia, fructele de pădure, iar cea mai mare concentrație se găsește de obicei în coajele fructelor.

Cacao, măr, ceai verde și negru, precum și varza, țelina și rădăcina de pătrunjel sunt, de asemenea, bogate în flavonoide. Acizii fenolici se găsesc în principal în leguminoase, cafea, vin, nuci etc.

Proprietățile generale ale grupului de polifenoli sunt numeroase – reglarea tensiunii arteriale și a zahărului din sânge, antibacterian, antioxidant, imunomodulator, precum și un efect antiinflamator cunoscut.

# Fitoestrogenii

Estrogenii (estradiol, estronă și estriol) sunt principalii hormoni sexuali feminini, care sunt produși în principal în ovare și într-o anumită cantitate în glandele suprarenale și țesutul adipos.

Echilibrul și reglarea hormonilor sexuali feminini este extrem de importantă deoarece aceștia au efecte asupra multor procese precum protejarea pielii de îmbătrânire, osteoporoză și multe altele.

Fitoestrogenii sunt compuși cu o structură foarte asemănătoare cu estrogenii umani, dar au doar 0,1% din eficacitatea lor. Pe de altă parte, au o afinitate mare pentru receptorii de estrogeni din organism și se leagă de aceștia, slăbind astfel efectul estrogenilor înșiși. Alimentele bogate în fitoestrogeni sunt soia, inul și semințele de dovleac, precum și cerealele.

# Sulfuri

Denumirea sulfuri provine de la conținutul lor de element chimic sulf, care sunt substanțe fitochimice care se găsesc în usturoi, ceapă și eșalotă.

Cel mai activ ingredient al usturoiului este aliina, care după prelucrare mecanică, sub acțiunea enzimei aliinaze, se transformă în alicină. Acesta din urmă este responsabil în principal pentru mirosul puternic și înțepător al acestei legume.

Alicina este un lichid galben deschis, uleios, asemănător uleiului. Are un puternic efect antibacterian și antioxidant și acționează ca un antibiotic natural.

# Vitamine cu efect antioxidant

Mai multe vitamine se disting prin proprietăți antioxidante puternice. Puțin mai jos, vă vom prezenta pe cei mai buni dintre ei.

# Vitamina C

Vitamina C

Vitamina C, cunoscută și sub denumirea de acid ascorbic/L-ascorbat, este o vitamină esențială și trebuie să o obținem din exterior - cu alimente sau sub formă de supliment alimentar.

Vitamina are proprietăți antioxidante puternice și aparține grupului de vitamine solubile în apă. Se găsește într-o serie de fructe și legume: citrice, rodie, măceșe, toate fructele de pădure, ardeiul iute. Scorbutul este o boală care se manifestă printr-o deficiență severă a vitaminei, care se caracterizează prin hemoragii de la nivelul mucoaselor.

Vitamina este o parte indispensabilă a unui număr de procese din organism, cum ar fi diferite procese enzimatice din sistemul nervos central (SNC), controlul producției și maturării colagenului, precum și procesele de regenerare a țesuturilor.

Mai mulți compuși chimici sunt adesea combinați cu termenul de vitamina C, și anume săruri de ascorbat de sodiu și calciu, precum și acid ascorbic.

Pe lângă faptul că este un puternic antioxidant, vitamina C are un puternic efect antiviral, precum și un rol important în procesele de menținere a tonusului și energiei.

Rolul vitaminei ca antioxidant o face un „soldat” în prima linie în lupta împotriva radicalilor liberi nocivi – principalul produs al stresului oxidativ. Ele sunt eliberate în mod constant în timpul aproape tuturor proceselor chimice din organism, ceea ce îi face responsabili pentru o serie de microdaune la nivelul țesuturilor și organelor.

Aici intervine rolul vitaminei C, care reușește să dezactiveze o mare parte a acestor compuși chimici și să prevină efectele nocive ale acestora. Şederea unei persoane în condiţii dăunătoare precum aerul poluat, un mediu cu radiaţii ionizante, temperaturi ridicate sau scăzute face obligatoriu aportul de vitamina C.

# Vitamina E

Vitamina E este cunoscută și sub numele de alfa-tocoferol și oferă organismului nostru o protecție antioxidantă puternică. Vitamina se încadrează în grupul vitaminelor liposolubile, împreună cu vitamina A, vitamina D și vitamina K.

In natura, vitamina E se gaseste exclusiv in plante bogate in grasimi precum uleiul de masline presat la rece, nuca, avocado, arahide, floarea soarelui, germeni de grau, nuci si altele.

Alfa-tocoferolul este un antioxidant care își îndeplinește funcțiile în lanțul de reacție chimică a enzimei glutation peroxidază. Vitamina protejează membranele celulare de procesele oxidative prin legarea de lipide (produse ale acțiunii enzimei lipide peroxidază).

În acest fel, precursorii metabolici (substanțe precursoare) ai radicalilor liberi sunt îndepărtați și lanțul proceselor de oxidare este întrerupt.

Un efect cunoscut și dovedit al vitaminei E este că are un efect protector asupra inimii și previne afecțiuni precum tromboza vaselor coronare.

# Vitamina A

Vitamina A aparține, de asemenea, grupului de vitamine liposolubile și include un grup de substanțe organice similare, inclusiv retinolul, retina (sau retinaldehida), acidul retinoic și câțiva precursori (provitamine) - carotenoizi, dintre care beta este cel mai important - caroten.

Această vitamină îndeplinește multe funcții, printre care este indispensabilă dezvoltării și creșterii fetale, menținerea unui sistem imunitar sănătos, menținerea funcției normale a sistemului vizual.

Cele mai bogate în vitamina A sunt alimente precum ficatul, uleiurile din peștele de apă rece, cartofii dulci, morcovii, dovleacul, spanacul și altele.

Deficitul de alfa-tocoferol este asociat cu o rezistență redusă la bolile infecțioase, precum și cu un risc crescut de suprareactivitate a sistemului imunitar al organismului, care poate duce la boli inflamatorii cronice, reacții autoimune și alergice.

# Enzime cu proprietăți antioxidante

Enzime cu proprietăți antioxidante

Enzimele sunt sintetizate în corpul nostru datorită proteinelor și mineralelor pe care le consumăm.
Printre aceste enzime antioxidante se numără:

  • Superoxid dismutaza
  • Glutation peroxidază
  • Glutation reductază
  • Unele catalaze.

Pentru ca antioxidanții enzimatici să își îndeplinească funcțiile în mod normal, aceștia au nevoie de cofactori precum magneziu, zinc, seleniu, cupru și alții. Și asta înseamnă că, cu un aport insuficient al acestora din urmă, organismul nu poate beneficia pe deplin de proprietățile acestor enzime.

Funcția lor principală este de a cataboliza intermediarii toxici oxidativi, unele catalaze metabolizând conversia peroxidului de hidrogen în apă și oxigen folosind cofactorii corespunzători.

Cantitatea și sursele de proteine ​​din alimente care intră în organism sunt extrem de importante pentru asigurarea funcționării normale și a funcționării enzimelor antioxidante.

# Care sunt cei mai buni antioxidanți și cum să îi obțineți

Termenul „cel mai bun antioxidant” se poate aplica multor compuși activi. Intotdeauna cea mai buna solutie este combinarea diferitelor tipuri de antioxidanti, cu scopul unui efect maxim.

Diferite grupe de antioxidanți se găsesc în diferite tipuri de alimente, de aceea este foarte recomandat să luați suplimente nutritive cu proprietăți antioxidante bune.

# Care sunt beneficiile consumului de antioxidanți pentru organismul nostru

Încărcarea” organismului cu antioxidanți este benefică pentru sănătatea generală a organismului. Aportul de forme concentrate ale acestora este un moment cheie pentru controlul afecțiunilor precum inflamația cronică, dezechilibrul hormonal, procesele maligne, precum și prevenirea afectarii vaselor de sânge și a nervilor.

# Cele mai utile alimente bogate în antioxidanți

De multe ori oamenii caută informații despre aportul de alimente antioxidante pe care le pot include în meniul lor cu scopul de a varietate și, în același timp, de a extrage proprietăți utile din conținutul lor. Iată câteva dintre cele mai populare categorii.

# Fructe

Fără îndoială, fructele ocupă o poziție de lider în lista alimentelor cu proprietăți antioxidante puternice, deoarece sunt puternici antioxidanți naturali.

Iată o scurtă listă a celor mai importante dintre ele:

  • Afine: Afinele sunt poate cei mai puternici antioxidanti dintre fructe. Ele, fără îndoială, sunt în fruntea listei datorită conținutului lor ridicat de antociani, concentrate în principal în stratul interior al pielii.
  • Rodie: Cu o combinație unică de gust și conținut ridicat de antioxidanți, fructul are proprietăți antiinflamatorii puternice, care sunt deosebit de eficiente în bolile cronice.
  • Cireșe: Îmbunătățind somnul, imunitatea și echilibrul tensiunii arteriale, cireșele sunt, de asemenea, bogate în polifenoli, melatonină și vitaminele C și E.
  • Mur: Combinația de antociani și terpenoide conținute în aceste fructe inhibă moleculele proinflamatorii eliberate în procesele inflamatorii acute și cronice.
  • Boabele de Goji: Aceste fructe de padure delicioase sunt bogate in zeaxantina, care este extrem de benefica pentru sanatatea ochilor si intretinerea generala a sistemului vizual.
  • Zmeura: Zmeura este bogata in antociani si vitamina C si prezinta si proprietati bune impotriva cancerului.

# Legume

Din grupul de legume cu proprietăți antioxidante puternice, se remarcă câteva.
Iată cine sunt ei:

  • Broccoli: La fel ca majoritatea legumelor cu frunze verzi, broccoli este un aliment bogat in antioxidanti. Sunt bogate în biofenoli, care determină proprietățile lor puternice antiinflamatorii și anticancerigene.
  • Spanacul: Această legumă cu conținut scăzut de calorii, bogată în carotenoizi și acid alfa lipoic, este benefică pentru sănătatea sistemului vizual, precum și pentru prevenirea cu succes a stării de degenerescență maculară, conform studiilor recente.
  • Cartofi: Relativ bogati in lauril, dar plini de vitamine si minerale, antioxidantii din cartofi au aratat efecte pozitive in conditiile de tensiune arteriala si boli neurodegenerative.

# Ierburi și condimente

Ierburi și condimente

De fapt, multe ierburi și condimente au niveluri mai mari de activitate antioxidantă decât multe fructe și legume.

Vă prezentăm câțiva dintre cei mai străluciți reprezentanți ai acestui grup.

# Soc negru

Socul negru este bogat în vitamina C, fibre, antociani, proantocianidine, bioflavonoide, terpene, fitofenoli, quercetină, kaempferol și multe altele.

Combinația acestor substanțe are un efect imunostimulator și imunomodulator pronunțat, un efect antioxidant puternic și un efect general de întărire.

# Ghimbir și turmeric „Energy Blend

Ambele plante sunt clasificate drept „super-alimente” datorită conținutului lor ridicat de compuși benefici. Au un puternic potențial antioxidant dovedit, protejând împotriva acțiunii radicalilor liberi, deoarece aceștia îi neutralizează sau le blochează mecanismul de acțiune.

Ele susțin acțiunea sistemelor antioxidante proprii ale organismului și activează producția de substanțe cu caracter antioxidant.

# Rozmarin

Substanțele fitochimice din tinctura de rozmarin îi determină proprietățile antimicrobiene, antiinflamatorii, antioxidante, antitumorale, analgezice, neuroprotectoare.

# Nucă

Nuca conține o cantitate mare de nutrienți utili - proteine, „grăsimi sănătoase”, cantități mari de vitamine B, precum și numeroase micro și macroelemente.

De asemenea, este bogat în numeroase substanțe biochimic active (aproximativ 130), dintre care aproape 40 se crede că au activitate în corpul uman. Multe proprietăți și funcții ale acestor compuși au fost stabilite științific - acțiune antioxidantă, eficacitate în diabet, reglarea nivelului lipidelor, efect antihipertensiv, efect antimicrobian și anticancer, efect hepato- și renoprotector.

# Păducel

Extractul de păducel conține o cantitate imensă de ingrediente active într-o formă concentrată. Este un puternic cardioprotector și cardiotonic, are o bună eficacitate în ateroscleroză și alte procese.

Are un conținut unic de compuși polifenolici, în special flavonoide, care au un efect antioxidant puternic.

# Ceai verde

Ceai verde

Calitățile gustative unice, lipsa caloriilor, dar conținutul ridicat de substanțe biologic active sunt doar câteva dintre calitățile extractului de ceai verde. Ajută la concentrare și memorie și are un puternic efect antioxidant datorită conținutului de flavanol-3-oli.

# Coenzima Q10

Cunoscută și sub denumirea de coenzima Ubichinonă, q10 se găsește în toate țesuturile și organele corpului uman, cu o concentrație mai mare observată în ficat, rinichi, inimă.

Rolul principal al acestei enzime este participarea la lanțul de transport de electroni, o serie de reacții de oxidare-reducere asociate cu sinteza ATP.

Coenzima Q10 este unul dintre cei mai importanți antioxidanți lipidici din lista celor care previn formarea radicalilor liberi și a proteinelor modificate, lipidelor și ADN-ului. Absența acestuia duce la o eficiență redusă în activitatea celulelor.

# Mentă

Menta este folosită în tratamentul diferitelor probleme ale sistemului digestiv și cardiovascular și are un efect benefic asupra stresului și anxietății.

Pe lângă gustul său plăcut, planta conține o gamă largă de fitochimice cu efect benefic și vindecător asupra corpului uman.

Scade semnificativ peroxidarea lipidelor si reduce stresul oxidativ datorita continutului ridicat de flavonoide. Crește nivelul de antioxidanți proprii, oxid nitric și nu numai.

# Concluzie

Antioxidanții sunt compuși chimici cu proprietăți extrem de benefice pentru organism, deoarece neutralizează radicalii liberi nocivi care pot provoca daune ireversibile celulelor și funcțiilor acestora.

Sunt conținute în multe produse precum fructe, legume, ierburi, condimente, ceea ce le face ușor disponibili antioxidanți alimentari.

Nevoile organismului pentru unele dintre ele sunt mari, ceea ce înseamnă că antioxidanții pot fi luați și sub formă de suplimente nutritive.

Un regim fizic moderat, o alimentatie echilibrata, aportul de alimente antioxidante bogate in diverse surse din acesti compusi atat de importanti pentru sanatate pot oferi conditii pentru reducerea riscului unor boli si controlul altora, imbunatatirea functionarii sistemului imunitar si o stare buna de sanatate. . promovarea sănătăţii în general.

# Întrebări frecvente

Întrebări frecvente

# Pentru ce sunt antioxidanții

Antioxidanții sunt compuși care se găsesc în diverse alimente și funcția lor este de a proteja organismul de efectele nocive ale stresului oxidativ care se acumulează în viața de zi cu zi.

# Care sunt diferitele tipuri de antioxidanți

Există mai multe grupe de antioxidanți - fitochimici, carotenoizi, polifenoli, sulfuri. Diferitele grupuri au origini diferite și ușoare diferențe în modul lor de operare.

# Care vitamine sunt cei mai buni antioxidanti

Multe vitamine au proprietăți antiinflamatorii și antioxidante pronunțate. Printre acestea, totuși, vitaminele C, E și A se disting prin proprietăți protectoare puternice și luptă activ împotriva radicalilor liberi și a stresului oxidativ.


Surse:

https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/natural-antioxidant

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3819501/

 

Înapoi la blog
D

Dr. Martin Hristov