Metabolismul - ce este și cum se accelerează

Metabolismul - ce este și cum se accelerează

Dr. Martin Hristov

Metabolismul # Metabolismul și rolul său în funcționarea organismului nostru

Metabolismul este un cuvânt de origine greacă și provine din cuvântul Metabole - schimbare. Acest termen desemnează în știință ansamblul tuturor reacțiilor chimice care susțin viața în organisme.

Procesele metabolice se împart în două tipuri principale - catabolism și anabolism. În termeni generali, acestea sunt procesele de descompunere și construirea de molecule, compuși, țesuturi.

Metabolismul îndeplinește mai multe funcții esențiale.

# 1.Producția de energie

De fapt, energia nu este produsă, ea este transformată dintr-un tip și sursă într-altul.

Acest lucru se realizează prin mai multe modalități:

  • Generarea de ATP (adenozin trifosfat): Această moleculă este unitatea de schimb universală pentru corp și are o mare încărcătură energetică. Sinteza sa este rezultatul proceselor catabolice (procesele de descompunere) ale unor biomolecule mai mari. ATP-ul servește drept sursă de energie pentru susținerea proceselor celulare, contracțiile musculare, funcția nervoasă și sinteza substanțelor.
  • Depozitarea energiei: Energia este depozitată sub formă de glicogen și trigliceride, care pot fi mobilizate rapid în caz de nevoie.

# 2.Biosinteza

  • Sinteza macromoleculelor: Reacțiile anabolice sunt responsabile pentru sinteza proteinelor, acizilor nucleici, lipidelor (grăsimi) și carbohidraților.
  • Creșterea și regenerarea țesuturilor: Menținerea acestor procese se realizează datorită „blocurilor de construcție” furnizate de compușii menționați mai sus

# 3.Eliminarea produselor reziduale

3.Eliminarea produselor reziduale
  • Detoxifiere: Procesele metabolice prelucrează și transformă substanțele periculoase în substanțe mai puțin toxice, care ulterior sunt eliminate din corp.
  • Excreție (eliminare): „Deșeurile” metabolice precum ureea, creatinina, acidul uric și dioxidul de carbon sunt eliminate prin urină sau prin procesul de expirație.

# 4. Homeostazie

  • Reglarea glicemiei: Asigură disponibilitatea constantă a glucozei necesare prin procesele de glicogenoliză (descompunerea glicogenului în glucoză) sau gluconeogeneză - procesul de sinteză a glucozei din alte substanțe, de exemplu aminoacizi.
  • Reglarea echilibrului acido-bazic (pH): Se realizează prin reacții redox care produc sau utilizează ioni de hidrogen.

# 5. Termoreglare

Partea din funcțiile metabolismului este să mențină temperatura corpului, care se generează ca rezultat al unor reacții chimice, în urma cărora se eliberează căldură.

Metabolismul reprezintă o rețea complexă de reacții biochimice, pe care se bazează fundamentul vieții. Pentru a înțelege în profunzime și a sublinia importanța metabolismului pentru organismul nostru, trebuie să ne familiarizăm mai detaliat cu rolurile celor două tipuri principale de procese metabolice - anabolice și catabolice.

# Procese metabolice

Metabolismul și procesele metabolice determină aproape în totalitate modul în care funcționează orice organism. Pentru a-și determina viteza și eficiența, organismul menține un echilibru și un echilibru constant între procesele anabolice și catabolice.

# Ce este anabolismul și care sunt principalele reacții anabolice din organism

În general, procesele anabolice din organism sunt acelea în care molecule mai complexe și alți compuși sunt construite din altele mai simple. Aceste procese necesită aportul de energie, pe care o absorbim prin alimente și o transformăm într-o formă digerabilă (ATP).

Prezentăm principalele procese metabolice în rândurile următoare.

# Sinteza proteinelor

Sinteza proteinelor este producerea propriilor proteine ​​ale organismului. Se realizează prin utilizarea de aminoacizi, cu care organismul este alimentat. Prin procesele de transcripție și traducere, din acestea sunt produse lanțuri polipeptidice (proteine).

Procesele au loc în ribozomi (organele celulare), care sunt localizați în citoplasmă (interiorul celulei) și reticulul endoplasmatic.

Datorită acestor procese, organismul nostru sintetizează molecule de proteine ​​bioactive care joacă rolul de enzime, semnalând substanțe importante pentru funcționarea și creșterea celulelor, precum și proteinele structurale (de exemplu, colagenul).

# Glicogenogeneza

Acesta este un proces în care un polimer numit glicogen este sintetizat din monozaharide (glucoză). Servește ca depozit de energie, în caz de nevoie, și pentru reglarea glicemiei. Are loc în celulele hepatice și musculare, care sunt și cele mai mari depozite de glicogen, respectiv - energie din corpul nostru.

# Gluconeogeneza

Literal, termenul înseamnă producția de zahăr/glucoză nou. Acest proces are loc prin utilizarea unor substanțe non-carbohidrate precum acidul lactic, glicerolul și aminoacizii.

Cu ajutorul lor și cu o serie de reacții biochimice se pot forma molecule de glucoză. Procesul are loc în principal în ficat și rinichi și este important pentru menținerea glicemiei, mai ales în cazurile de post sau efort fizic intens.

# Sinteza acizilor grași și a trigliceridelor lipogeneză

Acesta este un proces în care noi acizi grași sunt sintetizați din substanța acetil-coenzima A printr-un lanț de reacții. Are loc în citoplasma hepatocitelor (celule hepatice) și a celulelor adipoase.

În plus, corpul nostru are capacitatea de a produce și trigliceride. Procesul are loc ca după sinteza acizilor grași, aceștia suferă esterificare cu glicerol. Acestea pot fi depozitate în depozitele de grăsime și servesc drept rezervă de energie.

# Sinteza nucleotidelor

Nucleotidele sunt compuși importanți și sunt împărțiți în două grupe principale - purine și pirimidine, care sunt blocurile de construcție ale ADN-ului și ARN-ului. Producția lor se bazează pe molecule mai mici și are loc în citoplasma celulei și nucleul celulei.

# Producerea de colesterol și compuși steroizi

Colesterolul este o substanță pe care o obținem din alimente, dar îl putem sintetiza și din compusul acetil-coenzima A. Poate fi folosit apoi pentru a sintetiza hormoni steroizi.

Procesul de sinteza a colesterolului si a steroizilor are loc in ficat si in unele glande endocrine si este vital pentru construirea structurilor membranare, sinteza acizilor biliari si sinteza hormonala, in special producerea hormonilor sexuali.

# Ce este catabolismul și care sunt principalele reacții catabolice din organism

Ce este catabolismul și care sunt principalele reacții catabolice din organism?

Catabolismul rezumă acele căi metabolice prin care substanțele sunt descompuse în molecule mai mici cu eliberarea de energie. Acesta servește drept combustibil pentru procesele celulare.

Iată principalele procese și căi catabolice.

# Glicoliza

Literal, acest termen înseamnă „defalcarea glucozei”, deoarece rezultatul său este conversia unei molecule de glucoză în două molecule de piruvat și „câștigarea” a două molecule de ATP și două molecule de NADPH (ciclul Krebs).

Procesul are loc liber în citoplasma tuturor populațiilor de celule, iar scopul este o furnizare rapidă de energie, precum și un precursor al ciclului acidului citric.

# Ciclul acidului citric sau ciclul Krebs

Un proces pe care toată lumea l-a studiat la cursurile complicate de biologie de la școală. Piruvatul (un produs al glicolizei) este transformat în acetil-CoA, care la rândul său este inclus în ciclul în cauză, unde, pe lângă ATP și NADPH, se eliberează dioxid de carbon, pe care îl expirăm prin plămâni.

Ciclul Krebs, spre deosebire de glicoliză, are loc în organele celulare mici numite mitocondrii. Sunt centralele nucleare originale ale celulei și stau la baza metabolismului energetic. Ciclul acidului citric se află în centrul întregului metabolism al organismului.

# Fosforilarea oxidativă

Substanțele NADPH și FADH2, care sunt produse ale ciclului Krebs, sunt supuse oxidării prin lanțul de transport de electroni. Energia care este eliberată este folosită pentru a pompa protoni peste membrana mitocondrială, creând așa-numitul gradient de protoni, care este forța motrice din spatele producției de ATP.

# Beta oxidarea acizilor grași

Acesta este un proces în care acizii grași sunt descompuși în acetil-CoA printr-o serie de reacții. Produsul întregului proces este NADH și FADH2. Are loc în matricea mitocondrială. Este o sursă semnificativă de ATP pentru organism, mai ales în perioadele de foame sau efort fizic prelungit.

# Catabolismul proteinelor

Moleculele de proteine ​​sunt descompuse în aminoacizi, care pot fi dezaminați și pot intra în ciclul Krebs sau pot deveni glucoză sau cetocorpi (cetone). Majoritatea metabolismului proteic are loc în ficat, iar procesul furnizează energie și molecule intermediare pentru alte căi metabolice, în special în timpul postului.

# Factori care afectează metabolismul

Metabolismul și rata proceselor metabolice sunt individuale pentru fiecare persoană. Mai mult, ele nu reprezintă o valoare constantă pentru întreaga perioadă de viață, iar raportul dintre reacțiile catabolice și anabolice nu este invariabil.

Adevărul este că, datorită complexității care se ascunde în termenul de altfel binecunoscut și mult folosit „metabolism”, acesta este influențat și de mulți factori.

# Factorul genetic și metabolismul

Așa cum se întâmplă mai des cu corpul nostru, există un factor care aproape întotdeauna ocupă primul loc în importanță în determinarea tuturor parametrilor de funcționare, și anume factorul genetic.

Cu toții am auzit expresia „sunt doar genele mele”. Există mult adevăr în asta, deși este destul de des folosit ca o scuză pentru motivația scăzută, disciplina și neglijarea sănătății.

Cu toate acestea, factorul genetic, care se caracterizează prin setul exact de gene care determină modul în care funcționează toate sistemele și cursul tuturor proceselor din corpul nostru, are o importanță primordială.

Materialul genetic al fiecăruia dintre noi este cel care determină viteza cu care descompunem substanțele din alimente, precum și modul și viteza de sinteză a propriilor compuși. Genele sunt cele care dictează cum ar trebui să se întâmple lucrurile și cum ar trebui să aibă loc procesele la nivel celular și chiar molecular.

# Gen și vârstă

După cum probabil că majoritatea dintre voi ați observat, pe măsură ce anii trec, în ciuda faptului că mâncați mai mult sau mai puțin la fel, vă creșteți treptat greutatea corporală. Cel mai adesea, acest lucru se întâmplă în detrimentul grăsimii subcutanate din jurul taliei, coapselor, sânilor și feselor.

Pe lângă acest fenomen neplăcut, la care, din păcate, majoritatea oamenilor sunt martori pe măsură ce îmbătrânesc, se observă și slăbirea mușchilor. Aceasta este o consecință a nivelului crescut al proceselor catabolice. O scădere a masei musculare este un factor sigur care vă va afecta, fără îndoială, rata metabolică.

Spre deosebire de țesutul adipos, care este inactiv și servește doar ca „depozitare” de energie, țesutul muscular este extrem de activ din punct de vedere biologic și în el au loc în mod constant procese consumatoare de energie. Aceștia sunt responsabili pentru menținerea unui metabolism mai rapid, care, la rândul său, le oferă persoanelor cu mai multă mușchi plăcerea de a mânca mai mult, fără a pune la fel de multă grăsime.

Genul este un alt factor determinant inițial al metabolismului. Diferențele de gen, care afectează caracteristicile anatomice și fiziologice ale organismului masculin și feminin, au dus în cele din urmă la un metabolism mai rapid la bărbați decât la femei de-a lungul anilor de evoluție.

Principalele motive sunt în principal două - reprezentanții sexului masculin au un procent mai mare de masă musculară, respectiv un procent mai mare de țesuturi active. Pe lângă masa musculară mai mică, genul feminin are și un procent mai mare de grăsime subcutanată. Diferențele dintre sexe în acest sens sunt determinate de hormonii testosteron și estrogen, care dictează rata de sinteza a masei musculare, precum și arderea grăsimilor.

Genele, sexul și vârsta sunt variabile pe care nu le putem controla în niciun fel. Cu toate acestea, acest lucru nu ne face complet „fără voce” când vine vorba de propriul nostru metabolism.

# Nutriție și stil de viață

Există factori de mediu care pot avea un impact semnificativ asupra modului în care funcționează metabolismul nostru. Este vorba despre nutriție, precum și despre stilul de viață general.

Alimentele cu care ne furnizăm corpul sunt direct responsabile pentru modul în care funcționează metabolismul nostru, precum și pentru sănătatea generală a organismului.

Știința a studiat în detaliu modul în care alimentele individuale ne afectează procesele metabolice.

S-a dovedit că pentru a avea un metabolism maxim eficient și rapid trebuie să respectăm câteva reguli de bază ale alimentației.

# Să nu ne lăsăm corpul fără nutrienți pentru o lungă perioadă de timp

Postul poate fi benefic, dar trebuie făcut într-un anumit fel și trebuie respectate anumite reguli pentru a beneficia de efectele pozitive pe care le are asupra sănătății. Orice altceva în afară de aceasta duce la consecințe neplăcute, și anume - reducerea masei musculare, depunerea de grăsime și tulburări ale homeostaziei hormonale.

Ce se întâmplă când murim de foame, sau mai precis, când ne supunem în mod regulat corpul unor perioade nedefinite și neremediate în care nu consumăm alimente și foarte des lichide?

În organism încep să apară modificări ale nivelurilor hormonilor de bază responsabili de metabolism - cortizol, insulină, testosteron și altele. Când ne obișnuim să nu mâncăm regulat și să lăsăm perioade lungi în care nu furnizăm nicio energie din exterior către corpul nostru, acesta intră în modul de protecție.

Organismul încetinește metabolismul și începe să-și folosească propriile rezerve de energie. Este o credință comună că, pentru a slăbi, trebuie să murim de foame - fapt care se bazează în întregime pe raportul matematic simplu dintre caloriile consumate și caloriile cheltuite. Cu toate acestea, contează și modul în care funcționează.

În timpul postului, organismul consumă mai întâi rezervele de glicogen, care nu sunt prea multe la o persoană obișnuită. În paralel cu ei, și mai rapid, după ce sunt epuizați, corpul se întoarce spre mușchi pentru energie. Printr-un proces de rabdomioliză, corpul nostru descompune fibrele musculare în aminoacizi, pe care apoi îi folosește ca substrat într-un proces numit gluconeogeneză.

Datorită acestui fapt, organismul nostru este alimentat cu glucoză de producție proprie, care va acoperi nevoile energetice ale organismului, și mai ales ale creierului, pentru a cărui funcție sunt necesare minim 20 de grame de glucoză pe zi.

Din ceea ce s-a scris aici, este clar că modalitatea corectă de a pierde în greutate nu este pur și simplu să nu mănânci.

# Eliminarea alimentelor ucigatoare a metabolismului

Pe langa faptul ca este important sa mentinem activitatea din organismul nostru ritmica si constanta prin consumul regulat de alimente si lichide, in cantitati masurate este si sa stim ce sa luam.

Dacă vrei să ai un metabolism rapid și funcțional, trebuie să elimini din alimentație alimentele „artificiale” procesate.

Acestea conțin o cantitate imensă de conservanți, potențiatori și emulgatori nocivi, care iau parte foarte des la unele procese legate de metabolism.

Aceleași alimente rafinate conțin foarte des cantități mari de zahăr, grăsimi vegetale sau animale saturate hidrogenate, precum și înlocuitori artificiali de zahăr - alcooli de zahăr (polioli).

Mecanismele prin care toate aceste substanțe îți distrug metabolismul sunt multe, iar efectul lor combinat este dezastruos. În plus față de obezitate, rezultatul aportului lor este dezvoltarea aterosclerozei, sindromului metabolic, imunitatea redusă, șansa crescută de boli autoimune și procese inflamatorii în organism.

# Consumul de alimente care susțin metabolismul

Spre deosebire de alimentele enumerate mai sus, așa-numitele alimente favorabile metabolismului sunt bogate în vitamine, minerale, proteine ​​pure și de înaltă calitate, grăsimi nesaturate și carbohidrați complecși. Ele stimulează metabolismul corect și oferă condiții bune pentru ca organismul nostru să funcționeze la viteză maximă

Pentru a fi sănătoși și pentru a ne bucura de un metabolism rapid și de o siluetă bună, trebuie să ne construim obiceiurile alimentare în jurul consumului de fructe și legume proaspete, proteine ​​curate precum carnea albă, peștele, ouăle și grăsimile sănătoase precum anumite nuci, avocado. si ulei de masline.

Desigur, nu este nimic rău în a consuma surse saturate de carbohidrați complecși, cum ar fi orezul integral, cartofii dulci, pastele și altele, atâta timp cât nu exagerăm.

# Reducerea obiceiurilor dăunătoare

Alături de obiceiurile alimentare proaste, obiceiurile dăunătoare precum consumul de alcool și produse din tutun au propriile riscuri, atât pentru metabolism, cât și pentru sănătatea generală.

Alcoolul, de exemplu, încetinește sau oprește ciclul Krebs, care este principala cale energetică prin care corpul nostru obține energie.

Țigările, la rândul lor, duc la creșterea stresului oxidativ în organism, care afectează modul în care anumite substanțe sunt metabolizate, precum și la un posibil risc crescut de procese inflamatorii. Au un efect general dăunător asupra organismului, deoarece pot perturba homeostazia hormonală și alte aspecte ale metabolismului.

# Alți factori de viață

Diverse caracteristici din viața de zi cu zi a fiecăruia dintre noi pot afecta și afectează metabolismul și starea organismului. De exemplu, persoanele care lucrează noaptea sau în ture nu au posibilitatea de a dormi regulat și bine noaptea și, de asemenea, nu pot stabili un ritm biologic adecvat.


Inițial, acest lucru duce la creșterea nevoilor de energie, dar în timp, oboseala și tulburările de nivel hormonal, ca urmare a insomniei, duc la epuizarea organismului.

Organismul intră din nou în regim economic, își încetinește metabolismul.

Astfel de persoane se confruntă adesea cu probleme legate de nivelurile crescute de cortizol - umflarea feței și a membrelor (retenție de apă), pierderea masei musculare și a forței și acumularea de grăsime subcutanată.

Oamenii care dorm normal, dar lucrează între 20 și 17, stând pe un scaun în spatele unui birou sau computer, suferă de asemenea de probleme legate de activitatea fizică scăzută și aproape nicio cheltuială de energie dincolo de nevoile metabolice bazale.

Au tendința de a acumula grăsimi deoarece consumul lor de energie este atât de mic încât, dacă nu urmează un plan nutrițional strict, vor fi întotdeauna într-un surplus caloric. În plus, activitatea motorie redusă duce la perturbarea circulației sângelui, aportul de oxigen a țesuturilor și atrofia musculară.

# Strategii pentru accelerarea metabolismului

Există o serie de motive și factori care ne încetinesc metabolismul. Dar asta ne face neputincioși?

Desigur, răspunsul este nu. După ce ne-am familiarizat cu principalii factori care influențează procesele de schimb din corpul nostru de mai sus în articol, este clar că prin manipularea unora dintre ei ne putem ajuta corpul să intre într-un mod de funcționare mai optim.

# Activitatea fizică

Unul dintre cei mai puternici stimulatori ai metabolismului este activitatea fizică. Indiferent de natura acțiunii - fie că va fi muncă fizică grea, mers pe jos rapid sau sport intens - metabolismul va fi cu siguranță afectat favorabil.

Desigur, este de mare importanță, atât activitatea fizică specifică pe care o desfășurăm, cât și durata, intensitatea și frecvența acesteia.

Din punct de vedere practic, se disting două tipuri de efort fizic – aerob și anaerob, în ​​funcție de consumul de oxigen al organismului în timpul performanței acestuia.

Un exemplu de exerciții aerobice este mersul rapid, mersul cu bicicleta, înotul, iar un exemplu de exerciții anaerobe este ridicarea de greutăți, mersul la sală și altele.

Pentru un beneficiu maxim pentru metabolism, varianta ideala este combinarea celor doua tipuri de activitate fizica.

Antrenamentul aerobic îmbunătățește circulația sângelui și aportul de oxigen către țesuturi, în timp ce antrenamentul anaerob dezvoltă mușchii și, după cum știm, mușchii mai dezvoltați înseamnă un metabolism mai rapid.

# Dieta

Regimul nutrițional, a cărui importanță am subliniat-o deja, poate fi adaptat într-un mod care să fie maxim eficient pentru metabolism.

Este important să mâncăm des, în porții mai mici – astfel nu ne lăsăm organismul să moară de foame și în același timp nu îl suprasaturam cu calorii care se vor depune sub formă de grăsime subcutanată.

Este bine să distribuiți aportul de carbohidrați precum cartofi, orez, paste, fructe și altele în principal în jurul activităților fizice, pentru a servi pentru energie și refacerea rezervelor de glicogen epuizate.

Când vine vorba de metabolism, combinarea alimentelor bogate în carbohidrați cu cele bogate în grăsimi este o greșeală gravă care va duce aproape întotdeauna la un metabolism lent și la acumularea de kilograme în plus.

Mâncarea practică și funcțională ne cere să fim autodisciplinați în alegerea și cantitățile alimentelor pe care le alegem. Acest lucru va da roade pentru corpul și sănătatea noastră pe termen lung.

O alimentație adecvată nu înseamnă să urmezi diete plictisitoare și lipsite de gust, sortite eșecului. Înseamnă să alegi alimentele potrivite la momentul potrivit, iar alimentația sănătoasă nu trebuie să fie lipsită de gust și plăcere.

# Aportul de lichide

Alături de alimente, un alt factor important este aportul de lichide. În special, vorbim despre apă. Nu este necesar să ne concentrăm asupra daunelor băuturilor îndulcite, carbogazoase și cu cofeină asupra sănătății noastre.

Consumul a minim 8 pahare (aproximativ 2-3 litri) pe zi este crucial pentru procesele metabolice optime.

Apa este importantă pentru o serie de funcții fiziologice, de la transportul nutrienților în celule și eliminarea metaboliților toxici până la activitatea enzimelor adecvate și termoreglarea.

Deshidratarea duce la perturbarea tuturor proceselor din organism, drept urmare metabolismul încetinește și sănătatea generală a organismului are de suferit.

Mulți oameni raportează că au dificultăți în a ajunge la cantități optime de apă pentru consum. E o chestiune de obicei.

Încercați să beți un pahar mare de apă la fiecare oră și jumătate până la două. Veți observa rapid că aveți nevoie din ce în ce mai mult de el și veți începe să consumați mai mult din acest fluid dătător de viață.

Pentru a adăuga mai multă aromă și farmec, poți folosi frunze de lămâie, mentă sau busuioc, ghimbir și alte ingrediente naturale utile.

Pe langa apa, un aport moderat de cafea buna, conform unor studii stiintifice, duce la o accelerare a metabolismului si la cresterea nivelului de energie.

Același lucru este valabil și pentru ceaiul verde, precum și alte preparate din plante, care, pe lângă faptul că ne pot hidrata organismul și ne accelerează metabolismul, au antioxidanți naturali puternici și alte substanțe benefice.

Cafeaua și băuturile cu cofeină nu trebuie exagerate. Deși ajută la accelerarea unor procese metabolice, au efect diuretic. Cu alte cuvinte, ele stimulează producția și excreția de urină, ceea ce poate duce la deshidratare.

Sfaturi practice: Nu vă lăsați păcăliți de reclamele care sună mai bine ale unui număr de băuturi „hidratante” care conțin electroliți și sunt concepute special pentru a restabili echilibrul apă-electroliți. Ceea ce nu vă spun producătorii este că aceste băuturi vin cu mult zahăr, fructoză sau alți îndulcitori, precum și o serie de conservanți și amelioratori care dăunează organismului.

# Vis

După ce ne-am îngrijit de o alimentație adecvată, de o bună hidratare și de a ne stimula corpul prin exerciții fizice, este important să acordăm atenția necesară somnului.

Este un proces vital prin care are loc recuperarea corpului și a creierului nostru. Fără somn, viața este imposibilă. Pentru funcționarea optimă a fiecăruia dintre noi, nevoia de somn este individuală.

Cu toate acestea, putem generaliza că este nevoie de între 6-8 ore de somn de calitate pe noapte. Va asigura regenerarea corecta a tesuturilor, mentinerea echilibrului hormonal, reglarea nivelurilor de neurotransmitatori si va asigura cursul corect al proceselor metabolice ale organismului.

# Suplimente nutritive

Nu în ultimul rând, datorită științei și tehnologiei avansate, putem beneficia de utilizarea suplimentelor nutritive și extractelor din plante special dezvoltate.

Pentru unii dintre ei, oamenii de știință au date convingătoare că pot accelera o serie de procese metabolice, care sunt adesea căutate de oameni - de exemplu, arderea grăsimilor în exces sau creșterea masei musculare. Acţionează prin diverse mecanisme şi pot fi implicaţi în mai multe căi metabolice.

Iată principalele lor mecanisme:

  • Ajută la arderea caloriilor: Anumite suplimente nutritive și extracte din plante pot ajuta la creșterea producției de căldură a organismului, ceea ce duce la o ardere crescută a caloriilor.
  • Oxidarea lipidelor: Un număr dintre acestea pot îmbunătăți descompunerea și utilizarea grăsimilor stocate în depozitele de grăsime pentru energie.
  • Suprimarea poftei de mâncare: Uneori un apetit excesiv duce la un exces de nevoi calorice, care nu este întotdeauna asociat cu un metabolism încetinit, dar cu siguranță este asociat cu o creștere a greutății corporale în detrimentul grăsimii subcutanate.
  • Reglarea zahărului din sânge: diverse substanțe și produse din plante pot îmbunătăți sensibilitatea la insulină și pot stabiliza nivelul de glucoză, crescând astfel eficiența metabolică.

O alegere bună de astfel de suplimente sunt:

  • Ceai verde: Bogat în substanțe active, crește termogeneza și susține descompunerea grăsimilor din mitocondrii, oferind o cantitate mare de antioxidanți pentru starea bună a organismului nostru.
  • Ghimbir: Ghimbirul este o sursă benefică de antioxidanți care, precum ceaiul verde, pot crește termogeneza și pot duce la descompunerea accelerată a grăsimilor.
  • Turmericul: Rudă cu ghimbir, această plantă conține o gamă largă de substanțe cu efecte antioxidante și antiinflamatorii, care în combinație pot îmbunătăți eficiența unui număr de procese metabolice.
  • Ashwagandha: O plantă binecunoscută adaptogenă care are o serie de proprietăți benefice, dintre care una este de a controla nivelurile ridicate de cortizol. După cum știm, cortizolul este hormonul stresului și este responsabil pentru creșterea retenției de apă, rezistența la insulină și literalmente „oprirea” metabolismului.
  • L-carnitină: Luată ca supliment alimentar, substanța îmbunătățește mobilizarea grăsimilor în mitocondrii, oferindu-ne niveluri de energie crescute, în detrimentul reducerii depozitelor de grăsimi.
  • Coenzima Q10: O substanță importantă pentru metabolismul energetic, este responsabilă pentru o serie de procese strâns legate de sinteza și utilizarea energiei.
Coenzima Q10 - un antioxidant cu rol cheie in metabolismul energetic, sustine activitatea inimii si incetineste procesul de imbatranire.

Există nenumărate alte suplimente nutritive pe piață și este important să poți elimina trucurile de marketing din produsele susținute de dovezi precum VitaOn.

Folosirea suplimentelor nutritive nu este un truc magic, dar cunoașterea și știi cum să le folosim corect ne poate oferi un avantaj mic, dar important față de ceilalți.

# Recomandări pentru accelerarea metabolismului în viața de zi cu zi Cum să creați obiceiuri sănătoase

Accelerarea metabolismului este un termen condiționat pe care oamenii îl asociază în principal cu pierderea în greutate și pierderea excesului de grăsime. În general, acest lucru nu este greșit și servește ca punct de plecare pentru oameni și o modalitate de a ști că eforturile lor nu sunt în zadar.

Pentru a ne accelera metabolismul, există un prim lucru principal pe care trebuie să-l facem, și anume să ne calculăm necesarul caloric de bază al organismului sau să ne calculăm rata metabolică bazală.

Metabolismul bazal, numit și rata metabolică bazală (BMR) sau indicele metabolic bazal este un termen care indică aproximativ cantitatea totală de energie necesară organismului pentru a-și menține procesele de bază ale vieții.

Este individual și depinde de diverși factori, dar totuși, datorită statisticilor și matematicii, oamenii de știință au reușit să creeze formule care pot arăta aproximativ câte calorii cheltuiește corpul tău în repaus complet.

Valoarea obtinuta iti poate servi practic ca un ghid foarte bun in crearea unui regim alimentar adecvat pentru a satisface nevoile energetice ale organismului tau.

Pentru a fi mai precis, calculatoarele de calorii iau în considerare și activitatea fizică individuală, care în funcție de intensitate și frecvență este exprimată sub forma coeficientului corespunzător. Numărul rezultat este aproximativ egal cu caloriile pe care corpul dumneavoastră le arde în 24 de ore la parametrii de activitate fizică specificați.

Să presupunem că echilibrul tău caloric este de 2000 kcal. Dacă iei în mod sistematic mai mult decât această cantitate, în mod natural îți vei crește greutatea, iar dacă iei mai puțin - o vei reduce.

Construirea unei diete este pe cât de simplă, pe atât de complexă. Adevărul este că, cu puțin mai multă citire și săpătură în subiect, poți crea singur un regim foarte decent, fără a fi nevoie să consulți un nutriționist de specialitate sau un instructor de fitness.

# Iată câteva reguli practice pentru construirea unui regim de stimulare a metabolismului

  • Calculați-vă echilibrul caloric și respectați aceste valori timp de cel puțin 2 săptămâni până la o lună.
  • Determinați cantitatea de macronutrienți esențiali (proteine ​​și grăsimi) de care aveți nevoie. Ca ghid, aportul mediu necesar de proteine ​​variază de la aproximativ un gram pe kilogram de greutate corporală, până la 2 grame pentru sportivii mai avansați.
  • Grăsimea pe care ar trebui să o consumați este egală cu aproximativ 0,8 din greutatea corporală. Dacă cântărești 100 kg, ar trebui să consumi aproximativ 80 de grame de grăsime pe zi și este important să fii atent din ce sursă le obții. Accentuați nuci sănătoase, avocado, ulei de măsline și pește gras și limitați grăsimile animale la cel mult 20-30 de grame.

Notă: Un gram de proteine ​​ne furnizează 4 kcal, un gram de carbohidrați tot cu 4 kcal și un gram de grăsime cu 9 kcal.

  • Caloriile rămase pe care le obțineți după scăderea caloriilor de grăsimi și proteine ​​din total (2.000) pot proveni dintr-o varietate de surse.

Sfatul nostru este că aceștia ar trebui să fie carbohidrați complecși cu un indice glicemic scăzut (aceasta este o măsură a cât de mult o sursă de carbohidrați crește nivelul de insulină). Exemple de astfel de cartofi dulci, diferite tipuri de paste, orez integral și altele.

  • Împărțiți mesele în 3 sau 4, folosind tabelele nutriționale pentru diferitele produse, astfel încât la sfârșitul zilei să fi consumat acele 1-2 grame de proteine/kg, 0,8 grame de grăsime/kg și caloriile necesare.
  • Concentrează-ți aportul de carbohidrați în jurul activității fizice active.

Încearcă ca mâncarea ta să fie mereu bogată în produse naturale - carne pură, pește, ouă, legume și fructe, astfel încât să poți obține toate vitaminele și mineralele esențiale necesare pentru a optimiza metabolismul. 

# Alte recomandari

  • Incepe-ti ziua cu doua pahare mari de apa – astfel vei asigura hidratarea necesara corpului tau, care nu a luat lichide in ultimele 6-8 ore.
  • Încercați să mâncați la intervale regulate în anumite momente ale zilei la care vă țineți.
  • După masă, permiteți-vă o scurtă perioadă de mișcare activă, cum ar fi mersul pe jos în loc să vă încovoiați pe canapea în fața televizorului.
  • Încercați să mențineți un nivel bun de activitate fizică - de cel puțin 3 ori pe săptămână faceți un tip de activitate sau sport cu un nivel mediu de intensitate. Dacă aveți ocazia, combinați sarcinile aerobe cu anaerobe.
  • Reglează-ți ceasul biologic - încearcă să te ridici și să te culci la aceeași oră în fiecare zi, indiferent dacă este zi liberă sau zi lucrătoare.
  • Dormi cel puțin 6 ore pe zi.
  • Evitați alcoolul și caloriile goale din dulciuri și alte alimente nesănătoase.
  • Nu vă fie teamă să folosiți ajutorul suplimentelor nutritive. Pentru a alege stimulentele de metabolism potrivite pentru tine, nu ezitați să cereți sfatul echipei noastre.

Urmând aceste reguli de bază, vei reuși să-ți construiești treptat obiceiurile potrivite care te vor ajuta să te menții în formă și să asigure un metabolism rapid și eficient.

Desigur, nu este vorba despre restricții radicale și privarea de alimentele tale preferate, ci despre respectarea cadrului acestui plan de cele mai multe ori.

Desigur, toți suntem oameni și toată lumea are nevoia să se răsfețe din când în când cu un desert delicios sau cu un pahar de bere rece.

Când odată ce ne-am „setat” metabolismul să funcționeze la viteze optime, micile greșeli din alimentație nu vor afecta în niciun fel și chiar pot avea efectul opus - duc la o accelerare temporară a metabolismului, astfel încât organismul să se poată restabili. homeostazia calorică și energie.

Regulile pentru accelerarea metabolismului se aplică în mare măsură îmbunătățirii generale a sănătății. Un organism eficient și funcțional, în toate aspectele sale, vorbește despre o sănătate bună și o funcționare optimă a proceselor din el.

Cu persistență și dăruire, disciplină și ambiție, fiecare dintre noi ne poate ajuta să devenim cea mai bună versiune a noastră și să ne dezvoltăm corpul la cea mai bună formă.

Limitările care sunt codificate în fiecare dintre noi, precum și alte circumstanțe și factori nu trebuie folosite ca scuză pentru a fi nesănătos, supraponderal sau suferind de boli legate de un stil de viață prost.

Cheia sănătății se află în noi înșine și trebuie să facem tot ce este necesar pentru a o asigura.

Și pentru ajutor și sfaturi adecvate, puteți apela la echipa VitaOn, care vă este parte integral în misiunea dumneavoastră pentru o sănătate mai bună.

# Întrebări frecvente

Întrebări frecvente

# Ce înseamnă de fapt „metabolism

Este suma totală a tuturor reacțiilor chimice care susțin viața care apar în organism.

# Ce se înțelege prin stimularea sau accelerarea metabolismului

În spatele acestor „termeni” se află accelerarea proceselor metabolice și stimularea arderii caloriilor.

# Care sunt principalele moduri de a accelera metabolismul

Cele mai bune metode de a accelera metabolismul sunt activitatea fizică regulată, alimentația adecvată și somnul bun, iar utilizarea suplimentelor alimentare pentru un metabolism mai rapid sunt o modalitate bună de a îmbunătăți eficiența procesului.

Înapoi la blog
D