Alergiile alimentare reprezintă o reacție exagerată a sistemului imunitar, îndreptată către anumite substanțe din alimente. Spre deosebire de intoleranțele alimentare, alergiile alimentare pot declanșa o reacție acută și intensă, care uneori poate avea un caracter care pune viața în pericol.
Acestea se dezvoltă atunci când organismul recunoaște anumite molecule bioactive, cel mai adesea proteine, din alimente ca fiind o amenințare. Ca răspuns, sistemul imunitar începe să producă anticorpi împotriva acestora, ceea ce duce la eliberarea de mediatori inflamatori, cum ar fi histamina.
În acest articol, veți afla despre cele mai frecvente alergii alimentare și simptomele acestora, precum și ce trebuie să faceți în cazul unei erupții alergice cauzate de alimente.
Ce sunt alergiile alimentare
Alergiile alimentare se dezvoltă atunci când sistemul de apărare al organismului reacționează agresiv la anumite substanțe din alimentele pe care le consumați, deoarece le percepe ca fiind străine și potențial periculoase.
La ingerarea acestor substanțe, celulele imunitare eliberează proteina imunoglobulină E (IgE), care, printr-o cascadă complexă de procese biochimice, declanșează eliberarea de histamină și alte substanțe responsabile de reacția alergică.
Symptomele alergiilor alimentare pot fi ușoare, manifestându-se prin mâncărime și erupții cutanate.
În alte cazuri, simptomele pot fi foarte intense și dramatice, ducând la anafilaxie. Aceasta este o stare acută care pune viața în pericol, în care, din cauza edemului și spasmului căilor respiratorii superioare, procesul de respirație poate fi oprit.
Starea se caracterizează, de asemenea, prin hipotensiune severă - tensiune arterială foarte scăzută și incapacitatea organelor vitale de a primi sânge și oxigen.
Tipuri de alergii alimentare

Există diferite tipuri de alergii alimentare. Acestea sunt determinate de alimentele pe care organismul le percepe ca fiind periculoase.
Alergie la produse lactate
Alergia la produsele lactate este frecvent întâlnită, în special la copiii mici.
Cauza apariției sale este o reacție imunitară la proteinele din lapte - zer și cazeină.
Symptomele sunt variate și pot include:
-
Erupții cutanate
-
Vărsături
-
Diaree
-
Anafilaxie.
Spre deosebire de intoleranța la lactoză, alergia la lapte este o reacție a sistemului imunitar la proteinele din lapte și, deși uneori au simptome similare și un tablou clinic asemănător, este vorba de o afecțiune complet diferită.
Alergie la ouă
Alergia la ouă este din nou mai frecvent întâlnită la copii și poate fi o reacție la ambele părți ale oului - albuș și gălbenuș.
Symptomele principale sunt:
-
Erupții cutanate (urticarie)
-
Mâncărime
-
Temperatură corporală ridicată
-
Dificultăți de respirație
-
Probleme gastrointestinale.
De multe ori, acest tip de alergie dispare treptat odată cu vârsta.
Alergie la pește și fructe de mare
Acest tip de reacție alergică „urmărește” cel mai adesea oamenii pe parcursul întregii vieți, reacțiile provocate de aceasta fiind unele dintre cele mai intense.
Poate fi declanșată de diferite proteine din fructele de mare și poate cauza anafilaxie.
Symptomele pot include:
-
Erupții cutanate
-
Umflături
-
Diaree severă
-
Sufocare.
Alergie la alune și nuci
Alergia la alune și nuci este unul dintre cele mai grave tipuri de alergii. De multe ori duce la un tablou clinic dramatic.
Cauza acesteia este recunoașterea proteinelor din nuci ca fiind inamici de către sistemul imunitar și atacarea lor.
Symptomele sunt aceleași ca la alte tipuri, dar ajung mai frecvent la dezvoltarea anafilaxiei. Chiar și pentru o reacție severă este necesar doar o cantitate foarte mică de nuci.
Alergie la grâu
Alergia la grâu este declanșată de o reacție a sistemului imunitar la proteina principală a cerealelor - gluten. Această afecțiune diferă de enteropatia glutenică, în care sunt sintetizați autoanticorpi și este atacată mucoasa propriilor intestine.
Symptomele includ:
-
Erupții cutanate
-
Umflarea buzelor și a limbii
-
Disconfort gastric.
Care sunt cele mai frecvente alergii alimentare
Tipurile de alergii alimentare enumerate mai sus sunt cele mai frecvente în rândul oamenilor, copiii dezvoltând mai des alergii la lapte și ouă, iar adulții - la nuci și fructe de mare.
Este dificil să se indice cifre exacte pentru procentul ocupat de fiecare alergie alimentară din cauza mari diversități și a nivelului relativ scăzut de informare al populației, precum și a procentului mare de alergii nedovedite.
La nivel global, diferitele alergii alimentare afectează până la 10% din populația pediatrică. La adulți, situația este ceva mai favorabilă, cu aproximativ 5% din populație.
Erupție alergică: cum să știți dacă este din cauza alimentelor
Erupția alergică din cauza alimentelor apare cel mai adesea imediat sau la scurt timp după consumarea unui alergen specific.
Se poate manifesta ca urticarie - plăci mari, ridicate și înroșite, adesea dureroase, pe coate, genunchi, abdomen, tălpi și palme, față.
În cazul în care observați o erupție și umflături la scurt timp după consumarea unui anumit aliment, este foarte posibil ca reacția să fie rezultatul răspunsului sistemului imunitar la un anumit iritant - o componentă alimentară.
În acest caz, trebuie efectuat un test alergologic pentru a identifica cauza, astfel încât să se poată evita manifestări mai severe ale reacției alergice în viitor.
Ce trebuie să faceți în cazul unui atac alergic

Abordarea în cazul unui atac alergic variază în funcție de manifestarea clinică.
Cel mai frecvent, în cazul alergiilor alimentare, se dezvoltă o erupție alergică, care poate afecta o parte semnificativă a corpului, pot apărea simptome de intoxicație - vărsături, diaree. Temperatura corporală poate crește.
În aceste cazuri, persoanele care sunt conștiente de problema lor iau de obicei antihistaminice. Există diferite medicamente al căror mecanism de acțiune este blocarea sintezei acestor mediatori ai reacției alergice.
În timpul unei manifestări alergice, este util să se oprească consumul de alimente și să se crească aportul de lichide.
În cazurile mai severe, se poate administra o dată sau pe parcursul câtorva zile urbazon (metilprednisolon) - un corticosteroid care suprimă rapid și eficient reacția imunitară și controlează simptomele alergice.
Cazurile mai grave, care implică dezvoltarea unui șoc anafilactic și edem al căilor respiratorii, necesită intervenție medicală de urgență din cauza potențialului lor de a pune viața în pericol.
Persoanele cu antecedente de reacții severe de tip anafilaxie sunt sfătuite să urmeze o dietă strictă și pot urma un scurt curs de instruire pentru a învăța cum să administreze singure urbazon și/sau epinefrină pentru a opri la timp reacția în lanț care duce la șoc anafilactic.
Când să consultați un medic
Dacă observați reacții repetate după consumul anumitor alimente, este recomandat să consultați un alergolog pentru a identifica alergenul specific. În acest fel, vă puteți proteja de consumul neintenționat al alimentului care conține alergenul și puteți reduce riscul de a dezvolta reacții alergice severe.
Este de dorit să nu așteptați, deoarece, în timp, reacțiile alergice tind să devină mai severe, iar sistemul imunitar eliberează cantități din ce în ce mai mari de mediatori ai inflamației.
Riscul de a dezvolta un șoc anafilactic crește cu fiecare manifestare a simptomelor alergice și iritarea cauzată de alergenul specific. Prin urmare, consultarea unui specialist ar trebui să fie efectuată încă de la prima manifestare a unei alergii la un anumit aliment sau la suspiciunea unei astfel de alergii.
Întrebări frecvente

Care este diferența dintre intoleranța alimentară și alergia alimentară?
Alergia alimentară implică o reacție a sistemului imunitar și poate pune viața în pericol, în timp ce intoleranțele afectează de obicei sistemul digestiv și cauzează disconfort, dar nu sunt la fel de grave.
Pot fi vindecate alergiile alimentare?
În prezent, nu există o modalitate de vindecare completă a alergiilor alimentare, dar evitarea alergenilor și utilizarea medicamentelor precum antihistaminicele și epinefrina pot ajuta la controlul simptomelor.
Cum pot preveni un atac alergic?
Principalul mod de prevenire este evitarea alimentelor care declanșează reacția. Este recomandat să citiți întotdeauna etichetele produselor alimentare și să fiți atenți atunci când mâncați în afara casei.
Lasă un comentariu