Acest site are suport limitat pentru browserul dvs. Vă recomandăm să treceți la Edge, Chrome, Safari sau Firefox.
Felicitări! Comanda ta îndeplinește condițiile pentru livrare gratuită Mai aveți 379 lei până la Livrare gratuită

Cărucior 0

Îți mai lipsesc 325,00 lei până la cadou Ceai de Mursal - tinctură din plante CADOU
Felicitări! Comanda ta îndeplinește condițiile pentru livrare gratuită Mai aveți 379 lei până la livrare gratuită
Nu mai sunt produse disponibile

Produse
Potrivește cu
Adaugă note la comandă
Subtotal Gratuit
Livrarea, taxele și codurile de reducere se calculează la plată

Este sigur consumul de ceai verde în timpul sarcinii?

Безопасен ли е приемът на зелен чай по време на бременност?
  1. Utilizarea ceaiului verde în timpul sarcinii
  2. Este ceaiul verde sigur în timpul sarcinii?
  3. Doza și consumul recomandat în timpul sarcinii
  4. Efecte secundare posibile
  5. Întrebări frecvente

În timpul sarcinii, multe femei își revizuiesc obiceiurile alimentare și caută modalități sigure și sănătoase de a-și menține starea de bine. Ceaiul verde este adesea perceput ca o băutură benefică, bogată în antioxidanți și cu multiple potențiale beneficii pentru sănătate. Însă, când vine vorba de perioada sarcinii, apar întrebări legate de siguranța sa, eventualele restricții sau riscuri pentru mamă sau făt. În rândurile următoare vom analiza ce spune știința despre consumul de ceai verde în timpul sarcinii și când moderația este cheia.

Utilizarea ceaiului verde în timpul sarcinii

Utilizarea ceaiului verde în timpul sarcinii

Ceaiul verde conține cantități semnificative de compuși bioactivi precum catechinele, inclusiv epigalocatechin galatul (EGCG), care prezintă o activitate antioxidantă puternică. Deși acest lucru este considerat benefic în circumstanțe normale, în sarcină există particularități fiziologice specifice care impun o atenție sporită.

Există date dintr-un studiu* care arată că consumul de ceai verde, în special în al treilea trimestru, are un efect pozitiv asupra dezvoltării intelectuale a fătului. Acest rezultat este destul de speculativ, având în vedere avertismentele din literatura științifică privind posibile tulburări în dezvoltarea tubului neural din cauza absorbției reduse de folat, ca urmare a acțiunii epigalocatechin galatului.

Extract de ceai verde 300 mg

În ceea ce privește fătul – știința nu dispune de dovezi privind beneficiile ceaiului verde asupra dezvoltării fătului, motiv pentru care utilizarea sa în această perioadă extrem de importantă se reduce la a oferi un minim de plăcere mamei și un efect energizant.

Este ceaiul verde sigur în timpul sarcinii?

Studiile științifice arată că un consum excesiv de ceai verde poate reduce absorbția acidului folic – o vitamină esențială în primul trimestru de sarcină, necesară pentru dezvoltarea corectă a tubului neural al fătului. Catechinele din ceaiul verde pot inhiba enzima dihidrofolat reductază, implicată în metabolismul folatului. În modele experimentale pe șobolani, de exemplu, s-a constatat o creștere redusă în greutate a mamei (ceea ce, la oameni, este adesea un efect dorit), dar și o greutate fetală semnificativ scăzută – ceea ce reprezintă un factor serios de risc pentru apariția malformațiilor.

Este ceaiul verde sigur în timpul sarcinii?

În plus, ceaiul verde conține cofeină, deși în cantități mai mici decât cafeaua. Consumul de cofeină în timpul sarcinii este asociat cu riscuri potențiale de eclampsie, avort spontan, greutate mică la naștere și alte complicații, atunci când este consumat în cantități ce depășesc limitele recomandate (200–300 mg zilnic din toate sursele, deși această doză este considerată excesivă de multe surse). Sfatul nostru este să nu consumați mai mult de 100 mg de cofeină pe zi în timpul sarcinii, iar în ultimul trimestru, consumul să fie redus la 50 mg (o ceașcă de cafea, dacă nu există probleme cu hipertensiunea).

Deși nu există date despre toxicitate la doze mici, recomandările medicale sfătuiesc femeile însărcinate să limiteze consumul de ceai verde la 1–2 cești pe zi și să evite consumul concomitent cu suplimente ce conțin acid folic.

Doza și consumul recomandat în timpul sarcinii

Sfatul nostru este să păstrați ceaiul verde ca o băutură de ocazie, consumată pentru efectul său energizant și gustul său plăcut și specific, nu mai mult de o ceașcă de 1-2 ori pe săptămână. Beneficiile ceaiului verde pentru făt sunt INEXISTENTE, ceea ce face ca asumarea chiar și a unui risc minim să fie un gest iresponsabil.

O altă soluție la problema absorbției folatului este să nu se consume această băutură împreună cu suplimentele uzuale – acid folic și fier – caracteristice perioadei de sarcină, ci într-un moment al zilei în care nu există consumul altor suplimente sau alimente importante.

Consumul de suplimente concentrate – extracte uscate sau tincturi – este de neconceput – acestea conțin niveluri și mai ridicate de epigalocatechin galat, ceea ce cu siguranță nu este sigur pentru făt.

Efecte secundare posibile

Consumul de ceai verde în timpul sarcinii, mai ales în cantități mari sau sub formă de extracte concentrate, poate provoca unele efecte nedorite. Principalul responsabil este conținutul de cofeină, care – la depășirea dozelor sigure – poate duce la nervozitate crescută, palpitații, insomnie și disconfort gastric. Femeile însărcinate sunt deosebit de sensibile la aceste efecte din cauza schimbărilor fiziologice din perioada gestațională.

Am discutat deja riscurile pentru făt în cazul consumului regulat și prelungit de ceai verde, dar merită menționat, de asemenea, că ceaiul verde are un ușor efect diuretic, care, în cazul unui consum excesiv, poate duce la deshidratare sau pierdere de electroliți – stări nedorite în timpul sarcinii din cauza riscului de apariție a contracțiilor uterine.

Întrebări frecvente

Întrebări frecvente

Este benefic ceaiul verde în timpul sarcinii?

Nu există beneficii dovedite pentru femeia însărcinată sau făt, în afară de protecția antioxidantă obișnuită.

Este sigur consumul regulat de ceai verde în timpul sarcinii?

Nu, consumul regulat poate fi periculos atât pentru mamă, cât și pentru făt.

Reprezintă ceaiul verde un risc pentru făt?

Da, consumul regulat de ceai verde în timpul sarcinii poate duce la defecte în formarea tubului neural, ca urmare a absorbției afectate de fier și folat.

surse: 

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8324952/

https://www.nature.com/articles/s41598-025-91982-1

 

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de publicare.