Acest site are suport limitat pentru browserul dvs. Vă recomandăm să treceți la Edge, Chrome, Safari sau Firefox.
Felicitări! Comanda ta îndeplinește condițiile pentru livrare gratuită Mai aveți 379 lei până la Livrare gratuită

Cărucior 0

Îți mai lipsesc 125,00 lei până la cadou Ceai de Mursal - tinctură din plante CADOU
Felicitări! Comanda ta îndeplinește condițiile pentru livrare gratuită Mai aveți 379 lei până la livrare gratuită
Nu mai sunt produse disponibile

Produse
Potrivește cu
Adaugă note la comandă
Subtotal Gratuit
Livrarea, taxele și codurile de reducere se calculează la plată

Calmarea colonului cu plante medicinale și remedii tradiționale

Бабини рецепти за успокояване на раздразнено дебело черво
  1. Alimente și băuturi fermentate
  2. Suplimente adecvate pentru echilibrul sistemului digestiv
  3. Ceaiuri și tincturi de plante
  4. Bicarbonat de sodiu (mit)
  5. Suplimente alimentare
  6. Alte metode naturale pentru calmarea intestinului iritabil
  7. Întrebări frecvente

Sindromul intestinului iritabil (SII) este o afecțiune funcțională a sistemului digestiv, care se manifestă prin balonare și dureri abdominale, gaze, constipație și/sau diaree.

Cauzele apariției sale nu sunt încă pe deplin elucidate, dar s-a dovedit că mai mulți factori principali sunt responsabili pentru această afecțiune - stresul, alimentația necorespunzătoare și dezechilibrul microbiotei intestinale. Se consideră că și diverși factori genetici au o influență.

Probiotic Blend

Medicina convențională se bazează pe modificări ale dietei, administrarea de suplimente alimentare și probiotice și medicamente, cum ar fi antispasticele, iar multe dintre persoanele afectate recurg la remedii naturale pentru ameliorarea simptomelor.

Vom analiza câteva dintre cele mai populare rețete tradiționale pentru intestin iritabil și remedii pe bază de plante, încercând să oferim și o justificare științifică pentru eficacitatea și utilizarea lor.

Alimente și băuturi fermentate

Alimente și băuturi fermentate

Alimentele și produsele fermentate sunt o sursă naturală de microorganisme vii, numite probiotice, care populează intestinele noastre și echilibrează microbiota intestinală. Ele contribuie și participă la menținerea unui mediu acid și, astfel, împiedică proliferarea microorganismelor patogene.

Probioticele sprijină digestia și contribuie la menținerea unui sistem imunitar funcțional.

Acestea ajută la reducerea formării gazelor, balonării și echilibrează ritmul defecației, fiind benefice atât în caz de diaree, cât și în caz de constipație.

Alimentele cu un conținut natural ridicat de probiotice includ:

  • Iaurt - bogat în bacterii din genurile Lactobacillus, Bifidobacterium și Streptococcus thermophilus, beneficiile sale pentru sănătatea sistemului digestiv și a întregului organism sunt dovedite și testate de secole, fiind susținute și de știință.

  • Kefir – similar iaurtului, dar cu un profil probiotic și mai bogat, incluzând atât lactobacili și bifidobacterii, cât și drojdii din genul Saccharomyces. Kefirul este utilizat pe scară largă în bucătăria tradițională a multor țări datorită gustului său unic, lactic-acid, precum și pentru beneficiile sale terapeutice și sănătoase.

  • Varză murată și kombucha – conțin probiotice naturale și acizi organici, care susțin un mediu intestinal sănătos.

Suplimente adecvate pentru echilibrul sistemului digestiv

Ceaiuri și tincturi de plante

Plante, ceaiuri și tincturi

Ceaiurile reprezintă infuzii din plante care posedă calități terapeutice naturale. Acestea se datorează substanțelor active din compoziția lor.

Multe plante au fost folosite de secole pentru probleme intestinale, iar pentru multe dintre ele știința dispune de dovezi ale eficacității lor.

Plantele eficiente pentru sindromul intestinului iritabil sunt numeroase și pot fi incluse într-un grup mare de plante care au un efect benefic asupra sistemului digestiv și funcțiilor sale. Pe lângă ceai, ele pot fi consumate sub formă de extracte uscate sau, pentru o absorbție și eficacitate mai mare, sub formă de tincturi.

Tincturile sunt extracte hidroalcoolice ale plantei, care conțin concentrații maxime ale substanțelor active, obținute datorită proprietăților etanolului ca solvent organic.

În această secțiune, vom analiza câteva dintre cele mai populare plante benefice pentru sistemul digestiv.

Muşeţel

Muşeţelul este dovedit eficient pentru calmarea balonării, crampelor și inflamației asociate cu sindromul intestinului iritabil.

Acesta influențează eficient mucoasa iritată și relaxează musculatura netedă a intestinelor.

Infuzia poate fi preparată din una-două linguri de flori uscate ale plantei în 250-500 ml apă, fiind consumată de 1-2 ori pe zi câte o ceașcă.

Mentă

Menta este bogată în numeroase substanțe active, dintre care una este mentolul. Datorită acestuia și altor fitonutrienți, menta are un efect benefic asupra simptomelor intestinului iritabil și elimină eficient spasmele intestinale dureroase, reduce balonarea și îmbunătățește peristaltismul.

Menta are și un efect antimicrobian și ajută la reglarea creșterii bacteriilor patogene din intestine.

Ceaiul de mentă se prepară prin infuzarea unei linguri de frunze uscate timp de 10 minute în 250-500 ml apă fierbinte, cantitatea putând fi consumată în una sau două doze pe parcursul zilei.

Roiniță

Roinița este o plantă din familia mentei, care induce relaxarea mușchilor netezi ai pereților intestinali și reduce spasmele.

Pe lângă aceste proprietăți, roinița are și un efect antiinflamator ușor.

Infuzia (ceaiul) de roiniță se prepară prin infuzarea unei linguri în 250-500 ml apă fierbinte, putând fi consumată de una-două ori pe zi.

Ghimbir

Ghimbir

Ghimbirul are efect antiseptic și antiinflamator.

Acesta reglează și peristaltismul, ceea ce îl face potrivit pentru sindromul intestinului iritabil.

Infuzia de ghimbir se prepară prin râșnirea fină a 50 de grame de rizomi proaspeți ai plantei, infuzarea timp de 15 minute în 250-500 ml apă fierbinte, după care se strecoară și se consumă după masă, pentru a nu irita stomacul.

Mărar

Mărarul reduce dovedit gazele și balonarea, stimulând enzimele intestinale și peristaltismul.

Ceaiul de mărar poate fi preparat din tulpini proaspete sau uscate, care se infuzează timp de 15 minute în apă fierbinte.

Oregano

Planta este cunoscută pentru efectele sale antioxidante, antiinflamatorii și antiseptice puternice.

Acest lucru se datorează în mare parte conținutului de carvacrol - un monoterpen fenolic.

Oregano este foarte aromat și, de obicei, gustul său nu este foarte plăcut sub formă de ceai, dar totuși o linguriță poate fi infuzată cu 500 ml apă fierbinte și consumată în mai multe reprize pe parcursul zilei.

Cimbru

Cimbrul este o altă plantă și condiment bogat în carvacrol, precum și în alți polifenoli.

Acesta are un efect benefic asupra întregului sistem digestiv. Cimbrul este foarte aromat și plăcut la gust, iar o linguriță de plantă uscată este suficientă pentru prepararea a două cești de ceai.

Sunătoare

Antidepresant natural dovedit, cu efect imunostimulator și anticancerigen.

Sunătoarea este o plantă foarte specifică și unică prin acțiunea sa. Aceasta ajută dovedit la reglarea nivelurilor de neurotransmițători serotonină și dopamină.

În acest mod, sunătoarea influențează sistemul nervos și poate ameliora simptomele SII induse de stres.

Ceaiul de sunătoare se prepară din tulpini uscate întregi, prin infuzarea a 2 linguri de plantă cu 500 ml apă timp de 10-15 minute, cantitatea fiind strecurată și consumată de 2-3 ori pe zi.

Păducel

Păducelul este o sursă puternică de antioxidanți. Acesta ajută în lupta împotriva radicalilor liberi și poate reduce nivelurile de toxine din intestine.

Această plantă sprijină reglarea nervoasă a intestinelor și reduce anxietatea.

Ceaiul de păducel se prepară din fructe și frunze uscate ale plantei, prin fierberea unei-două linguri timp de 10 minute în 500 ml apă, după care se strecoară și se consumă în una sau două doze pe parcursul zilei.

Bicarbonat de sodiu (mit)

Utilizarea bicarbonatului de sodiu pentru sindromul intestinului iritabil nu poate fi justificată în niciun fel.

La persoanele cu SII stabilit, se observă adesea o reacție alcalină în lumenul intestinal, unde, în condiții normale, ar trebui să fie măsurat un pH acid. Reacția alcalină duce la perturbări ale microbiotei intestinale, stimulează creșterea bacteriilor dăunătoare și inhibă dezvoltarea normală a tulpinilor probiotice benefice.

Consumul suplimentar de substanțe alcalinizante, cum este bicarbonatul de sodiu, poate perturba și mai mult echilibrul intestinal și poate constitui o premisă pentru invazia cu microorganisme patogene.

Suplimente alimentare

Suplimente pentru activitatea creierului.

Pe lângă plante și extractele lor, anumite suplimente alimentare pentru sistemul digestiv pot fi, de asemenea, eficiente în reducerea simptomelor sindromului intestinului iritabil și în îmbunătățirea stării.

Utilizarea lor în mod diferit poate influența și favoriza funcțiile și sănătatea intestinelor groase, reprezentând, împreună cu celelalte metode, o parte a abordării holistice a SII.

L-glutamină

L-glutamina este un aminoacid esențial care favorizează diverse afecțiuni patologice și boli asociate cu intestinele groase.

L-glutamina ajută la restaurarea mucoasei intestinale și este deosebit de potrivită în caz de permeabilitate intestinală crescută. Aminoacidul sprijină creșterea sănătoasă a florei bacteriene benefice din lumenul intestinal și menținerea echilibrului acesteia.

Probiotice și prebiotice

Știința a dovedit rolul important pe care îl joacă probioticele pentru sănătatea intestinală. Acestea ajută la menținerea unui microbiom intestinal sănătos și funcțional, reglează pH-ul intestinal, inhibă dezvoltarea bacteriilor patogene și contribuie la menținerea axei creier-intestine.

Microorganismele probiotice contribuie la sinteza acizilor grași cu lanț scurt, care joacă un rol în colon pentru sinteza serotoninei - un neurotransmițător cu un rol dovedit în fiziopatologia sindromului intestinului iritabil.

Enzime digestive

Deși SII afectează intestinele groase, unde nu au loc procese de digestie sau absorbție a nutrienților, administrarea enzimelor digestive poate îmbunătăți semnificativ starea.

Motivul este că deficitul de enzime duce la trecerea substanțelor alimentare nedigerate din intestinele subțiri în cele groase și fermentarea lor ulterioară de către bacteriile intestinale.

Acesta este motivul pentru balonare, apariția gazelor și eliberarea toxinelor care irită mucoasa intestinală.

Alte metode naturale pentru calmarea intestinului iritabil

Intestinul iritabil reprezintă o afecțiune funcțională și nu prezintă manifestări morfologice asupra mucoasei intestinului gros. În mare măsură, este atribuit nivelurilor scăzute de serotonină în intestine și creier, precum și unei conexiuni perturbate între aceste organe.

Pentru gestionarea afecțiunii, este important să se acorde atenție stilului de viață general. Adesea, cheia soluționării problemei constă în gestionarea corectă a stresului și reducerea influenței acestuia asupra organismului.

Selecția alimentelor potrivite și evitarea celor care s-a dovedit că au un efect negativ sunt, de asemenea, de o importanță crucială.

Urmarea unei diete potrivite

O dietă săracă în FODMAP (fermentabile, oligozaharide, dizaharide, monozaharide, polioli) este foarte potrivită pentru această afecțiune.

Substanțele enumerate sunt parte a proceselor de fermentare ale bacteriilor intestinale. Tocmai din cauza lor se eliberează gaze și toxine, care duc la iritarea mucoasei intestinale și la manifestarea afecțiunii.

Urmarea unei diete adecvate este cheia pentru ameliorarea simptomelor intestinului iritabil.

Adoptarea unui stil de viață activ

Deficit caloric

Activitatea fizică regulată este de o importanță deosebită pentru sănătatea organismului. Aceasta poate include plimbări lungi de câteva ori pe săptămână sau practicarea unui anumit sport.

Mişcarea conduce la îmbunătățirea peristaltismului și reducerea stresului. Exercițiile fizice cresc dovedit nivelurile anumitor neurotransmițători din creier, cum ar fi serotonina.

Alimentație sănătoasă

Pe lângă evitarea FODMAP, este important să se respecte și alte principii ale alimentației sănătoase.

Este bine ca dieta să fie bazată în principal pe consumul de fructe, legume și surse curate de proteine și grăsimi sănătoase.

Limitarea alimentelor rafinate, condimentate și prăjite îmbunătățește semnificativ starea în cazul SII.

Reducerea stresului

Stresul este direct legat de starea intestinelor. Practicile pentru reducerea stresului sunt extrem de importante pentru îmbunătățirea simptomelor SII.

Tehnici precum practicarea yoga, meditația, precum și alocarea suficientului timp pentru odihnă activă și hobby-uri sunt deosebit de importante pentru ameliorarea simptomelor, eficacitatea lor fiind dovedită.

Întrebări frecvente

întrebări frecvente

Ajută plantele la SII?

Da, anumite plante pot îmbunătăți semnificativ manifestarea afecțiunii.

Poate fi tratat SII prin administrarea de suplimente?

SII nu este o entitate nosologică, dar, cu toate acestea, administrarea anumitor suplimente precum probiotice, l-glutamină sau enzime poate reduce semnificativ simptomele acestei afecțiuni funcționale.

În ce măsură stresul influențează SII?

Deoarece s-a dovedit rolul serotoninei în apariția SII, iar stresul influențează negativ acest neurotransmițător, se poate spune cu siguranță că stresul este unul dintre principalii factori pentru apariția sindromului.

Surse

  1. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7928259/

  2. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5053451/

 

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de publicare.