
Cum să luați ghimbir pentru pierderea în greutate?
Dr. Martin Hristov# Ce este ghimbirul
Ghimbirul, al cărui nume științific este Zingiber officinale este o plantă cu flori ai cărei rizomi, tulpini modificate sunt utilizate pe scară largă ca condiment, precum și ca remediu în medicina populară.
Originar din Asia de Sud-Est, ghimbirul are o istorie lungă de cultivare și utilizare, cuprinzând mii de ani de utilizare culinară și medicinală.
Planta în sine se caracterizează prin tulpinile sale cu frunze și prin ciorchini de muguri florali albi și roz care înfloresc în flori galbene. Partea plantei care este folosită cel mai des sunt rădăcinile, care sunt situate sub pământ și sunt groase, adesea noduri, încurcate și foarte aromate.
Ghimbirul proaspăt are un gust specific picant, ușor iute și în același timp dulce, care se datorează prezenței uleiurilor esențiale și a unor compuși precum gingerol, shogaol și zingerone. Acești compuși activi sunt, de asemenea, principalul motiv pentru multe dintre proprietățile terapeutice ale ghimbirului.
Planta a fost una dintre primele specii aduse din Asia în Europa în timpul comerțului cu condimente și a jucat un rol major în construirea bazelor tradițiilor culinare orientale și occidentale.
În gătit, ghimbirul este versatil și poate fi folosit proaspăt, uscat, pudră sau ca ulei (sau suc).
Este un aliment de bază în bucătăria asiatică, în special indiană, chineză, japoneză și este folosită în mod regulat în preparatele thailandeze.
Ghimbirul proaspăt este de obicei folosit pentru a adăuga o notă picant și aromat mâncărurilor, în timp ce pudra ca condiment este obișnuit în cofetărie pentru a face prăjituri, turtă dulce și alte dulciuri.
Din punct de vedere cultural, planta are o istorie bogată ca element de bază în practicile medicale precum Ayurveda și Medicina Tradițională Chineză.
În aceste două direcții este apreciat pentru proprietățile sale de încălzire și proprietățile sale de reglare și echilibrare a funcțiilor organismului.
Ghimbirul este adesea folosit ca remediu pentru probleme digestive, greață și diferite procese inflamatorii din organism.
Cercetarea științifică modernă a investigat și susține majoritatea acestor practici tradiționale de utilizare a plantei. Știința deține și date despre funcțiile benefice ale rădăcinii de ghimbir în tratamentul greaței (în special în sarcină și chimioterapie), precum și despre prezența unor puternice proprietăți antiinflamatorii și antioxidante.
# Proprietăți utile ale ghimbirul

Ghimbirul se distinge prin mai multe proprietăți principale în ceea ce privește beneficiile pentru sănătate pentru organismul uman.
Una dintre principalele sale proprietăți este ameliorarea greaței și vărsăturilor. Planta este deosebit de eficientă în tratarea grețurilor în timpul sarcinii (grețurile de dimineață), chimioterapie, precum și răul de mișcare, datorită ingredientelor sale active gingerol și chagoal.
Ghimbirul prezintă, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii și antioxidante semnificative. Ele ajută la prevenirea daunelor cauzate de stresul oxidativ, precum și la reducerea inflamației din organism, care este direct legată de o serie de afecțiuni și boli cronice, cum ar fi problemele cardiace, bolile maligne și artrita.
Consumul regulat de ghimbir poate ajuta la combaterea unui număr de afecțiuni și la stimularea sănătății generale a sistemului imunitar.
În ceea ce privește digestia, planta își îmbunătățește eficiența prin stimularea producției de salivă și bilă, prevenind astfel probleme precum staza conținutului intestinal și balonarea.
Relaxează tractul gastro-intestinal prin relaxarea mușchilor netezi ai intestinelor și astfel facilitează mișcarea alimentelor și reduce posibilul disconfort.
Proprietățile analgezice ale plantei sunt bine demonstrate în contextul osteoartritei și al disconfortului menstrual. Studiile au arătat că planta reduce cu succes simptome precum rigiditatea și durerea care sunt esențiale pentru aceste afecțiuni tocmai datorită proprietăților antiinflamatorii ale compușilor activi.
În plus, planta are un efect pozitiv asupra nivelului de zahăr din sânge și asupra sănătății inimii. Luarea de ghimbir reduce nivelul de glucoză din sânge. De asemenea, previne dezvoltarea problemelor cardiovasculare la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 prin îmbunătățirea sensibilității la insulină și reducerea nivelului de zahăr din sânge.
Pe scurt, ghimbirul este un medicament natural cu o gamă largă de proprietăți benefice pentru sănătatea umană, făcându-l un plus important la o dietă echilibrată care vizează prevenirea și tratarea unei serii de afecțiuni și probleme de sănătate.
# Cum ajută ghimbirul la pierderea în greutate

Ghimbirul este adesea lăudat pentru efectele sale potențiale de scădere în greutate atunci când este combinat cu diverse alte metode.
Ingredientele active din ghimbir (gingerol și chagoal) joacă un rol major ca compuși activi în proprietățile sale de sănătate, inclusiv cele care promovează pierderea în greutate.
Una dintre principalele moduri prin care ghimbirul este implicat în pierderea excesului de greutate corporală este accelerarea metabolismului.
Planta are proprietăți termogenice, adică poate crește producția de căldură de către organism, ducând astfel la o cheltuială mai mare de energie și calorii. Acesta este mecanismul care poate ajuta persoanele care doresc să piardă masa corporală facilitând arderea caloriilor în timpul zilei.
Planta are, de asemenea, capacitatea de a controla apetitul. Consumul de ghimbir pentru pierderea în greutate poate reduce senzația de foame și, prin urmare, poate reduce aportul caloric al unei persoane. Acest lucru este util în special pentru persoanele care doresc să reducă greutatea porțiilor pe zi și, în general, să își reducă consumul de calorii.
În plus, ghimbirul îmbunătățește digestia, care poate fi cheia în pierderea în greutate. Digestia eficientă asigură că organismul absoarbe eficient nutrienții și elimină deșeurile metabolice, asigurând astfel un sistem digestiv sănătos.
Previne umflarea și disconfortul, precum și constipația cronică. Acesta din urmă este cel care poate provoca dificultăți în procesul de pierdere în greutate.
Cercetările arată că planta poate accelera arderea grăsimilor, precum și poate reduce absorbția grăsimilor din alimente.
Alte fapte ale unor astfel de studii arată că suplimentarea cu ghimbir poate duce la o reducere a masei corporale, la o reducere a indicelui de masă corporală (IMC), precum și la o îmbunătățire a raportului talie-șold.
O proprietate suplimentară a ghimbirului este efectul său antiinflamator puternic, care poate îmbunătăți starea generală de sănătate a organismului și poate facilita menținerea unui antrenament și a unui regim alimentar bun.
Reducerea inflamației poate ajuta la reducerea durerilor musculare și la reducerea timpului de recuperare al organismului, încurajând menținerea unui stil de viață activ pe termen lung, care este un factor cheie în pierderea grăsimilor și a pierderii în greutate în general.
Folosit singur, ghimbirul nu este un remediu magic. Includerea acestei plante într-un stil de viață sănătos și o dietă echilibrată poate aduce unei persoane rezultate semnificative nu numai în pierderea în greutate, ci și în obținerea unei stări de sănătate mai bune a întregului organism.
# Cum să luați ghimbir pentru pierderea în greutate

Ghimbirul este utilizat pe scară largă pentru pierderea în greutate datorită potențialului plantei de a accelera metabolismul și de a ajuta digestia.
Pentru a include ghimbirul în regimul dumneavoastră pentru slăbirea burticii sau pierderea generală în greutate, vă oferim mai multe opțiuni.
# Ceai de ghimbir
Tăiați câteva felii de rădăcină de ghimbir și fierbeți în apă fierbinte timp de 5-10 minute. Consumați în fiecare dimineață înainte de masă pentru a suprima foamea și pentru a îmbunătăți digestia. Pentru a oferi băuturii un gust și o aromă și mai plăcute, puteți combina ghimbirul, mierea și lămâia.
# Se amestecă
Adăugați o felie mică de ghimbir proaspăt în cafeaua sau porția de dimineață pentru un plus de pornire a metabolismului. Combinarea ghimbirului cu fructele și legumele îi poate spori proprietățile de ardere a grăsimilor.
# Adaosuri cu ghimbir
Dacă preferați surse mai concentrate de rădăcină a plantei, există pe piață suplimente cu extract de rădăcină de ghimbir (tinctură). Luați conform instrucțiunilor de pe pachet.
# Ghimbir cu mâncare
Utilizați ghimbir proaspăt sau pudră din plantă pentru a vă aroma mâncărurile. Planta adaugă aromă și poate exercita controlul asupra nivelului de zahăr din sânge și astfel previne senzația de foame.
# Tinctură din plante
Adăugarea unei tincturi de plante de slăbit în dieta dumneavoastră sau sub forma unui ulei de îngrijire a pielii poate facilita și mai mult pierderea în greutate.
Amintiți-vă, ghimbirul poate ajuta la pierderea în greutate doar dacă este combinat cu o dietă bine echilibrată și exerciții fizice regulate.
# 3 moduri de a slabi rapid cu ghimbir
Iată exemple de câteva rețete de ghimbir rapide și delicioase pe care îți recomandăm să le încerci cât mai curând posibil.
# 1. Pui prajit cu ghimbir
Ingrediente:
- 400 g piept de pui feliat
- 1 lingura. ghimbir proaspăt ras
- 2 catei de usturoi, tocati
- 1 tobă, tocată
- 1 cană buchețele de broccoli
- 2 lingurite sos de soia
- 1 lingura ulei de măsline
- 1 lingura miere
Mod de preparare:
- Încinge uleiul de măsline într-o tigaie la foc mediu.
- Adăugați usturoiul și ghimbirul, căleți timp de 1 minut.
- Adăugați puiul și gătiți până devine auriu.
- Adăugați scoici și broccoli, fierbeți până când legumele sunt fragede.
- Adăugați sosul de soia și mierea și terminați în tigaie până când totul este sigilat.
- Serviți cu orez sau quinoa.
# 2. Supa cu morcovi si ghimbir
Ingrediente:
- 400 g morcovi, curatati si tocati
- 1 ceapa, tocata
- 1 lingura. ghimbir proaspăt, ras
- 2 catei de usturoi, macinati
- 4 căni de bulion de legume
- 1 lingura. ulei de măsline
- Sare si piper dupa gust
Mod de preparare:
- Încinge uleiul de măsline la foc mediu într-o tigaie mare.
- Adăugați ceapa, usturoiul și ghimbirul, căleți până se amestecă aromele.
- Adăugați morcovii și supa și aduceți la fiert.
- Reduceți focul la mic și fierbeți până când morcovii sunt fragezi, aproximativ 20 de minute.
- Bateți cel obținut cu un blender până obțineți o consistență netedă.
- Se condimentează cu sare și piper, se servește la cald.
# 3. Somon cu miere si ghimbir
Ingrediente:
- 4 fileuri de somon
- 2 linguri. ghimbir proaspăt, ras
- 3 linguri. miere
- 2 linguri. sos de soia
- 1 lingura. ulei de măsline
- 1 lămâie medie, feliată
Mod de preparare:
- Preîncălziți cuptorul la 375°F (190°C).
- Într-un castron mic, amestecați ghimbirul, mierea, sosul de soia și uleiul de măsline.
- Asezati fileurile de somon pe o tava tapetata cu hartie de copt.
- Întindeți amestecul de ghimbir peste fileurile de somon.
- Aranjați felii de lămâie deasupra.
- Coaceți 15-20 de minute până când somonul este fiert.
- Serviți cu legume fierte la abur sau cu o garnitură.
Ghimbirul din retete confera un gust si aroma placuta preparatelor si in acelasi timp ajuta la digestia lor mai usoara si completa. Efectul termogenic al acestei plante, precum și în tincturile de plante cu ghimbir, contribuie la o ardere mai rapidă a caloriilor.
# Întrebări frecvente

# Cum ajută ghimbirul la pierderea în greutate
Ghimbirul accelerează metabolismul, suprimă pofta de mâncare și îmbunătățește digestia.
# Cu ce ar trebui să combinăm aportul de ghimbir pentru o pierdere mai rapidă în greutate
Respectarea unei diete adecvate și activitatea fizică regulată sunt doi factori fără de care nu putem pierde kilogramele în plus.
# Ne putem aștepta la efecte secundare de la consumul excesiv de ghimbir
Da, arsurile la stomac și disconfortul stomacal pot apărea uneori atunci când se ia o cantitate mai mare de ghimbir pentru pierderea în greutate.