6 ierburi eficiente pentru guta

6 ierburi eficiente pentru guta

Dr. Martin Hristov

# Ce este guta și ce o cauzează

Guta este o boală inflamatorie a articulațiilor care se caracterizează prin episoade acute severe de durere severă, înroșire și sensibilitate a articulațiilor.

Articulația cel mai frecvent afectată este degetul mare, dar atacurile afectează și alte articulații. În rândul oamenilor, boala din cele mai vechi timpuri era cunoscută drept boala regală, datorită faptului că îi afecta cel mai adesea pe nobili, care aveau o alimentație mai abundentă și mai bogată.

# Cauzele gutei

Guta este cauzată de acumularea de cristale de urat în articulații, care sunt un iritant puternic și duc la inflamație și durere. Cristalele de urat se formează atunci când în sânge se acumulează un nivel ridicat de acid uric.

Acidul uric este un deșeu metabolic rezultat din descompunerea purinelor și pirimidinelor, substanțe care sunt elementele de bază ale ADN-ului și ARN-ului.

În mod normal, acidul uric se dizolvă în sânge, prin care ajunge la rinichi. Acolo este filtrat și îndepărtat cu urină.

Cu toate acestea, uneori, din diverse motive și mecanisme, organismul nostru fie produce cantități mai mari de acid uric, fie rinichii noștri nu reușesc să excrete cantitățile necesare din acesta.

Acest lucru duce la acumularea acestuia în sânge și țesuturi, numită hiperuricemie. Rezultatul este formarea de cristale ascuțite, asemănătoare unor ace, pe suprafețele articulațiilor și țesuturile din jur, rezultând dureri severe și roșeață.

Dacă problema este neglijată, pe articulații se formează așa-numitele smocuri gutoase, care în timp afectează funcția articulațiilor și duc la invaliditate.

În plus, cristalele urinare dăunează rinichilor și insuficiența renală se dezvoltă treptat.

# Factori care duc la creșterea nivelului de acid uric și la gută

Factori care duc la creșterea nivelului de acid uric și la gută

# Factori legati de alimentatie

Printre principalii factori care influenteaza cresterea acidului uric in organism se numara consumul anumitor alimente si bauturi.

Astfel sunt, de exemplu, alimentele bogate în compuși purinici, cum ar fi carnea roșie, organele, fructele de mare și peștele, nucile.

Consumul de alcool, mai precis băuturile bogate în drojdie, cum ar fi berea și vinul, are, de asemenea, un impact.

De asemenea, este bine să aveți grijă la băuturile bogate în fructoză și la consumul de prea multe fructe (zahărul din fructe are un metabolism diferit față de glucoza, metabolitul său fiind acidul uric).

Consumul de brânzeturi mature și alimente fermentate precum murăturile și altele, drojdia, kvasul nu este, de asemenea, recomandat pentru gută.

# Genetica

Factorul genetic determină în mare măsură rata și mecanismele compensatorii ale organismului, inclusiv metabolismul acidului uric și al precursorilor săi.

# Obezitatea

Persoanele supraponderale suferă mai des de această boală.

# Condiții medicale și luarea anumitor medicamente

Persoanele care suferă de hipertensiune arterială, diabet, sindrom metabolic și boli de rinichi sunt mai predispuse la dezvoltarea bolii.

Administrarea de diuretice tiazidice, aspirină sistemică și medicamente imunosupresoare poate duce, de asemenea, la afectarea metabolismului purinelor și la acumularea acidului uric.

# Vârsta și sexul

Guta este mai frecventă la bărbați, dezvoltându-se cel mai adesea între 30 și 50 de ani. După ce femeile intră la menopauză, incidența între sexe se egalizează.

# Care sunt simptomele gutei

Simptomele gutei sunt legate de patofiziologia bolii și se exprimă în dureri severe la nivelul articulațiilor, cel mai adesea cea a degetului mare de la picior. Gleznele, genunchii, coatele, încheieturile și degetele sunt mai puțin afectate.

După criza inițială de gută, există o sensibilitate crescută în articulația afectată care poate persista luni de zile.


Roșeața și umflarea sunt obligatorii, deoarece fac parte din procesul inflamator. Limitarea mișcării articulației este prezentă în timpul atacului de gută, iar când boala devine cronică, duce treptat la disfuncții ale articulațiilor afectate.

Simptomele ulterioare ale gutei netratate sunt asociate cu dezvoltarea insuficienței renale.

# Tratamentul gutei

Atacurile apar de obicei brusc și sunt atât de severe încât pacienții care nu sunt încă conștienți de diagnosticul lor apelează la servicii medicale de urgență.

Tratamentul include medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, colchicină, corticosteroizi și medicamente care scad acidul uric, cum ar fi alopurinolul și febuxostat.

În plus, pentru un bun control al bolii sunt recomandate limitarea alimentelor bogate în compuși purinici, aportul mare de apă și încetarea consumului de alcool.

Introducerea măsurilor preventive poate include medicamente pentru îmbunătățirea metabolismului acidului uric sau putem apela la puterea naturală a plantelor medicinale.

# Tratament pe bază de plante pentru gută

În medicina populară se subliniază adesea folosirea ierburilor sau a plantelor, care într-un fel sau altul pot contribui la reducerea simptomelor sau la îmbunătățirea metabolismului substanțelor responsabile de apariția gutei.

Exemple interesante în acest sens sunt, de exemplu, planta de șoricel comun, din care se extrage substanța colchicină. Optimizează metabolismul acidului uric și reduce producția acestuia și este, de asemenea, un puternic agent antiinflamator.

Un alt remediu pentru crizele de gută sunt cireșele. Sunt bogate în antociani și alte substanțe benefice pentru oameni și ajută la reducerea nivelului de acid uric. În plus, ca și degerăturile, au efect antiinflamator și pot fi folosite ca profilaxie sau în crize acute.

Pe lângă aceste două plante, există în natură și alte câteva ierburi, ale căror forme concentrate - extracte uscate sau tincturi din plante au un efect dovedit asupra gutei.

# 6 ierburi eficiente pentru guta

6 ierburi eficiente pentru guta

Ierburile care ajută la guta nu sunt puține, dar sunt câteva care au un efect dovedit.

# Urzică

În medicina tradițională, planta este folosită pentru a ameliora diferite boli inflamatorii. Cel mai bine se consuma sub forma de tinctura, datorita concentratiei mai mari a substantelor responsabile de proprietatile sale.

# Ghimbir și turmeric

Acestea sunt două ierburi binecunoscute care sunt foarte utilizate în medicina populară asiatică. Atât ghimbirul, cât și turmericul sunt suplimente nutritive care au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii puternice și ameliorează inflamația de pe suprafețele articulațiilor cauzată de cristalele de urat.

# Păpădie

Papadia este o planta medicinala care are bune proprietati diuretice. Cu alte cuvinte, utilizarea extractului de plantă crește excreția de urină, ceea ce sprijină activitatea rinichilor și poate accelera rata de excreție a acidului uric din organism.

# Coada soricelului

Soricelul alb este un remediu preferat de herbalist și vindecatori populari pentru diferite forme de inflamație în organism. Conține o serie de substanțe cu diferite efecte benefice asupra organismului.

# Mesteacăn

Tinctură din plante de mesteacăn alb cu efect diuretic, antiinflamator și antihipertensiv pronunțat.

Tinctura de scoarță de mesteacăn alb este poate una dintre cele mai eficiente plante medicinale pentru gută. Este un diuretic puternic și stimulează excreția de urină din rinichi, permițând astfel eliberarea unor cantități mai mari de acid uric.

În plus, mesteacănul alb este bogat într-o substanță numită salicilat de metil, care este un agent antiinflamator puternic. Este adesea folosit pentru inflamațiile și durerile articulare reumatice și gutoase.

# Strugurele Ursului

Deși nu există suficiente dovezi științifice pentru eficacitatea agrișelor în gută, vindecătorii populari folosesc adesea un extract din plantă. Utilizarea sa are ca scop întărirea diurezei și îmbunătățirea funcției renale, iar substanțele active din compoziția sa pot ameliora inflamația.

# Cum sunt luate și cât timp sunt luate

Fiecare vindecator popular sau herbalist are propria înțelegere individuală a medicinei pe bază de plante, a dozelor și a duratei tratamentului și a aportului.

Cu toate acestea, cu ajutorul medicinei moderne și a principiilor stabilite pe baza a numeroase studii clinice, putem spune că principiile de acțiune ale substanțelor sunt similare.

Pentru ca un tratament să fie eficient, este important ca substanța activă, despre care se așteaptă să aibă un efect de vindecare în organism, să atingă concentrații suficiente în plasma sanguină. Mai mult, trebuie menținut constant pe toată durata tratamentului.

De aceea, cea mai bună modalitate de a lua tincturile din plante, mai ales în crizele acute de gută, este între 2-4 ori pe zi, la intervale regulate, de la 2 până la 5 ml, în funcție de gravitatea bolii și de greutatea pacientului. .

Pentru prevenirea atacurilor de gută, este suficient să luați tinctura de 1 până la 2 ori pe zi.
Pentru ca tratamentul să fie eficient, este foarte recomandat să profitați de abordarea holistică, precum și să urmați măsuri preventive privind obiceiurile alimentare, activitatea fizică și excluderea obiceiurilor dăunătoare.

# Ierburi eficiente pentru guta de la VitaOn

Pentru ca medicina pe bază de plante să fie eficientă, trebuie să fim siguri de calitatea materiilor prime din care sunt făcute extractele din plante.

Noi, echipa VitaOn, vă garantăm că vă ajung doar tincturi premium cu o concentrație mare de substanțe active. Acesta este motivul principal pentru eficacitatea produselor noastre.

# Întrebări frecvente

Întrebări frecvente

# Am dureri în zona degetului mare ar putea fi gută

Fără examenul și testele unui medic, un răspuns definitiv nu poate fi dat. Durerea în zona degetului mare de la picior poate fi de la traumatism, de la înțeparea de un obiect dur sau de la orice proces inflamator, inclusiv guta.

# Am guta ce dieta ar trebui sa urmez

S-a demonstrat că există o relație între exacerbarea gutei și tipul de alimente consumate. Consumul de carne și băuturi alcoolice poate agrava semnificativ simptomele și durerea la cei care suferă de gută.

# Ce ierburi ajută la gută

Diverse ierburi cu proprietăți antiinflamatorii bune pot fi folosite pentru a ameliora atacurile de gută. Exemple de astfel de ierburi sunt urzica, ghimbirul, păpădia, mesteacănul etc.

Înapoi la blog
D