
6 metode eficiente cu ceaiuri pentru gută
Dr. Martin HristovGuta este o boală inflamatorie a articulațiilor, caracterizată prin episoade acute de durere articulară intensă, roșeață și sensibilitate. Cel mai des este afectată articulația degetului mare de la picior, dar pot fi implicate și alte articulații. Cunoscută și ca „boala regilor”, guta era frecventă în rândul nobilimii din cauza alimentației bogate. Ea este cauzată de acumularea cristalelor de acid uric în articulații, formate din acid uric în exces în sânge.
Tratamentul gutei
Atacurile de gută apar brusc și pot fi atât de intense încât unii pacienți apelează la urgență. Tratamentul include antiinflamatoare, colchicină, corticosteroizi și medicamente pentru reducerea acidului uric (ex. allopurinol, febuxostat).
Pentru controlul bolii se recomandă: evitarea alimentelor bogate în purine, consum de lichide ridicat, renunțarea la alcool și, opțional, utilizarea plantelor medicinale pentru guta sau a tratamentelor profilactice.
Medicina populară și tratamentul cu plante pentru gută
În medicina populară, se pune adesea accent pe utilizarea plantelor sau a ierburilor care, într-un fel sau altul, pot contribui la ameliorarea simptomelor gutei sau la îmbunătățirea metabolismului substanțelor responsabile pentru apariția gutei.
Un exemplu interesant de astfel de plantă este, de exemplu, brândușa de toamnă obișnuită, din care se extrage substanța colchicină. Aceasta optimizează metabolismul acidului uric și reduce producția acestuia, fiind, de asemenea, un agent antiinflamator puternic.
Un alt remediu pentru gestionarea crizelor de gută sunt cireșele. Acestea sunt bogate în flavonoide și antioxidanți și alte substanțe benefice pentru organism și contribuie la reducerea nivelurilor de acid uric. La fel ca brândușa, cireșele au efecte antiinflamatoare și pot fi utilizate ca măsură preventivă sau în timpul atacurilor acute.
Pe lângă aceste două plante, în natură există alte câteva ierburi ale căror forme concentrate – extracte uscate sau tincturi de plante – au un efect dovedit în tratarea gutei.
Ierburi eficiente pentru gută
Ierburile care ajută în cazul gutei nu sunt puține, dar există câteva care au un efect dovedit.
1. Ceai de urzică
În medicina tradițională, ceaiul de urzică este utilizat pentru ameliorarea diferitelor tipuri de boli inflamatorii. Cel mai bine este să fie consumată sub formă de tinctură, datorită concentrației mai mari de substanțe responsabile pentru proprietățile sale.
2. Ghimbir și turmeric
Acestea sunt două ierburi bine cunoscute, utilizate pe scară largă în medicina populară asiatică. Atât ghimbirul, cât și turmericul sunt suplimente pentru guta care posedă proprietăți antioxidante și antiinflamatorii puternice și ameliorează inflamația articulară cauzată de cristalele de acid uric.
3. Ceai de păpădie
Ceaiul de păpădie este o plantă medicinală care are proprietăți diuretice bune.
Cu alte cuvinte, utilizarea unui extract din această plantă intensifică eliminarea urinei, ceea ce sprijină funcția rinichilor și poate accelera ritmul de eliminare a acidului uric din organism.
4. Ceai de coada-calului
Ceaiul de coada-calului este un remediu preferat de herboriști și vindecătorii populari pentru diferite forme de inflamație din organism. Conține o serie de substanțe cu efecte benefice ceaiuri asupra corpului.
5. Mesteacăn
Tinctura din coaja arborelui de mesteacăn alb reprezintă, probabil, una dintre cele mai eficiente ierburi pentru gută. Este un diuretic puternic și stimulează excreția urinei de către rinichi, ceea ce permite detoxifierea organismului prin eliminarea unor cantități mai mari de acid uric.
În plus, mesteacănul alb este bogat într-o substanță numită metilsalicilat, care este un agent antiinflamator puternic. Este utilizat frecvent pentru inflamații și dureri articulare reumatice și gutoase.
6. Ceai de hibiscus
Deși nu există suficiente dovezi științifice pentru eficacitatea ceaiului de hibiscus în tratarea gutei, vindecătorii populari folosesc adesea extractul acestei plante.
Utilizarea sa vizează intensificarea diurezei și îmbunătățirea funcției renale, iar substanțele active din compoziția sa pot ameliora simptomele gutei.
7. Ceai din fructe de ienupăr
Ceaiul din fructe de ienupăr este, de asemenea, utilizat în remedii naturiste guta datorită proprietăților sale diuretice, contribuind la hidratarea organismului și eliminarea acidului uric.
Cum se administrează ierburile pentru gută și cât timp se consumă?
Fiecare vindecător popular sau herborist are propriile înțelegeri individuale despre tratamentul cu ceaiuri pentru guta, dozele și durata tratamentului și administrării. Cu toate acestea, principiile de acțiune ale substanțelor sunt similare.
Pentru ca un tratament să fie eficient, este important ca substanța activă, care se așteaptă să producă un efect terapeutic în organism, să atingă concentrații suficiente în plasma sanguină. În plus, aceasta trebuie menținută constantă pe durata curelor de ceaiuri.
Din acest motiv, cel mai bun mod de administrare a ceaiurilor diuretice, în special în timpul atacurilor acute de gută, este de 2-4 ori pe zi, la intervale regulate, între 2 și 5 ml, în funcție de severitatea bolii și greutatea pacientului.
Pentru prevenirea atacurilor de gută, este suficient să administrăm tinctura de 1 până la 2 ori pe zi.
Pentru ca tratamentul să fie eficient, este foarte recomandat să adoptăm și o abordare holistică, respectând măsurile profilactice legate de regimul alimentar guta, activitatea fizică și eliminarea obiceiurilor nocive, care contribuie la mobilitatea articulară și sănătatea generală.
Tincturi de plante pentru gută de la VitaOn
Pentru ca tratamentul cu ceaiuri pentru guta să fie eficient, trebuie să fim siguri de calitatea materiilor prime din care sunt produse extractele de plante.
Noi, echipa VitaOn, garantăm că la dumneavoastră ajung doar tincturi premium cu o concentrație ridicată de nutrienți esențiali. Acesta este principalul motiv pentru eficacitatea produselor noastre.
Întrebări frecvente
Am durere în zona degetului mare de la picior, este posibil să fie gută?
Fără o consultație medicală și investigații, nu se poate oferi un răspuns categoric. Durerea articulară în zona degetului mare poate fi cauzată de o traumă, de înțeparea cu un obiect dur sau de orice proces inflamator, inclusiv guta.
Am gută, ce dietă ar trebui să urmez?
S-a dovedit că există o legătură între exacerbarea gutei și tipul de alimente consumate. Dieta pentru guta evită consumul de carne și băuturi alcoolice, care pot agrava semnificativ simptomele gutei și durerea la pacienții cu gută.
Ce ierburi ajută la gută?
Diferite ierburi cu proprietăți diuretice și antiinflamatorii bune pot fi folosite pentru ameliorarea simptomelor gutei. Exemple de astfel de ierburi sunt ceaiul de urzică, ghimbirul, ceaiul de păpădie, mesteacănul și altele.
Surse: